Događaji

Znanstvenici Instituta predstavili bazu podataka ČistiMO! i priručnik za provođenje ekoloških ronilačkih akcija

04.12.2023.

U subotu, 2. prosinca 2023., PIK Mornar organizirao je veliku akciju čišćenja podmorja pod imenom “Od Splita moru”. Sudjelovalo je oko 80 ronioca iz ronilačkih klubova Splita i okolice, čineći ovu inicijativu stvarno posebnom.

Naši znanstvenici, dr.sc. Pero Tutman i dr.sc. Dubravka Bojanić Varezić, tom prilikom predstavili su bazu podataka ČistiMO! i priručnik za provođenje ekoloških ronilačkih akcija te potaknuli sve na daljnju suradnju.

Bitno nam je, kao Institutu, da nakon akcije svaki prikupljeni komad smeća izmjerimo, izvažemo i dokumentiramo – koliko toga imamo i od čega je točno sastavljeno. Osim toga, kao članica Europske unije, moramo provesti mjere za smanjenje otpada u moru.

Ekološke akcije nisu samo korisne za okoliš, već nam pomažu i u prikupljanju bitnih podataka. Nažalost, do sada se akcije nisu uvijek provodile na način koji bi omogućio Institutu pristup podacima o otpadu. Zato nam je važno surađivati s ronilačkim klubovima koji provode takve akcije. Nakon predavanja naših znanstvenika, ronioci su se uputili prema obližnjim lučicama gdje su očistili oko 800 kg različitog otpada koji je unesen u bazu podataka. Većinom su to bile staklene i plastične boce, te limenke pića, što ukazuje da taj otpad potječe od samih nautičara.

Hvala svima koji su sudjelovali!

Novosti

Projekt
|
15 lipnja, 2024
FishNoWaste – razvijanje zajedničkih politika i preporuka za upravljanje otpadom u ribarskim lukama
Događaji
|
15 svibnja, 2023
U Zadru održan okrugli stol pod nazivom “Koćarski ribolov i morski otpad – KRMA”
Istraživački rad
|
01 ožujka, 2023
Koćarski Ribolov i Morski otpad: Važnost KRMA ekološke aktivnosti u čišćenju Jadrana