Projekt

FishNoWaste – razvijanje zajedničkih politika i preporuka za upravljanje otpadom u ribarskim lukama

15.06.2024.

U veljači 2024. započeo je novi projekt pod nazivom FishNoWaste u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska. Cilj mu je razvijanje zajedničkih politika i preporuka za upravljanje otpadom u ribarskim lukama temeljenih na načelima kružnog gospodarstva. Projekt će povezati istraživačke institucije, ribarske zadruge, lučke uprave, državne i lokalne uprave te nevladine organizacije.

Projekt, službenog naziva „Waste reduction and management in fishing ports of the Adriatic Sea to promote sustainable fisheries“, trajat će 30 mjeseci. Aktivnosti projekta uključuju praćenje otpada prikupljenog tijekom ribolovnih aktivnosti i u ribarskim lukama, testiranje rješenja za oporabu ili zamjenu stiropornih kašeta materijalima za višekratnu upotrebu, razvoj modela sveobuhvatnog gospodarenja otpadom u ribarskim lukama te edukaciju i podizanje svijesti o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom, smanjenju, ponovnoj uporabi i recikliranju.

U projektu sudjeluje osam projektnih i dva pridružena partnera. Vodeći partner projekta je Sveučilište Padova iz Italije, a pridruženi partner je ISPRA (Institut za zaštitu okoliša i istraživanje). S hrvatske strane partneri su Institut za oceanografiju i ribarstvo, JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce te Lučka uprava Split. Ostali partneri s talijanske strane su M.A.R.E. Società Cooperativa A.R.L. s pridruženim partnerom Comune di Rimini, Società Servizi Territoriali S.p.A. di Chioggia i Lavoratori del Mare SOC. COOP. A R.L..

Sredinom svibnja 2024., održano je javno predstavljanje projekta i inicijalni sastanak svih partnera u prostorima Sveučilišta Padova u Chioggia, Italija.

Novosti

Događaji
|
04 prosinca, 2023
Znanstvenici Instituta predstavili bazu podataka ČistiMO! i priručnik za provođenje ekoloških ronilačkih akcija
Događaji
|
15 svibnja, 2023
U Zadru održan okrugli stol pod nazivom “Koćarski ribolov i morski otpad – KRMA”
Istraživački rad
|
01 ožujka, 2023
Koćarski Ribolov i Morski otpad: Važnost KRMA ekološke aktivnosti u čišćenju Jadrana