Projekt

Izgradnja zajedničkog sustava praćenja neautohtonih vrsta kroz projekt ALIENA

15.06.2024.

Dana 1. ožujka 2024. godine započeo je projekt ALIENA unutar programa Interreg Italija Hrvatska s ciljem izgradnje zajedničkog sustava praćenja neautohtonih vrsta (engl. Non-indigenous species – NIS) radi poboljšanja zaštite bioraznolikosti. Projektom će se identificirati ciljane neautohtone vrste koje bi mogle predstavljati prijetnju za morski ekosustav i utjecati na socio-ekonomske aktivnosti u morskom okolišu.

Sredinom svibnja 2024. godine u Bariju (Italija) održan je inicijalni sastanak i bilateralni sastanci svih partnera na kojima su postavljeni ciljevi, metodologija, plan rada i aktivnosti projekta. Projekt, službenog naziva „ALIgning Efforts to control Non-indigenous species in the Adriatic Sea“, trajat će 30 mjeseci, tijekom kojih će se istraživati moguća rješenja za borbu protiv NIS-a.

Sedam partnera i tri pridružena partnera iz Hrvatske i Italije, uključujući Institut za oceanografiju i ribarstvo, zajednički će raditi na pregledu neautohtonih vrsta i uzroka njihove pojave u Jadranskom moru. Cilj je poboljšati zajedničke protokole za otkrivanje, praćenje i upravljanje neautohtonim vrstama te osigurati i prenijeti znanje javnosti. Praćenje i modeliranje pomoći će u razvoju rješenja za rano upozoravanje na NIS, što je korisno za upravljanje morskim područjima. Završetak projekta predviđen je za 31. kolovoza 2026. godine.

Novosti

Natječaji
|
17 srpnja, 2024
NATJEČAJ – asistenti
Istraživački rad
|
28 lipnja, 2024
Znanstvenici instituta objavili rad koji pomaže u razumijevanju ekologije ishrane dagnji
Natječaj - Stari
|
21 lipnja, 2024
NATJEČAJ – kormilar broda
Događaji
|
20 lipnja, 2024
Melita Peharda Uljević izabrana za člana suradnika HAZU-a