Istraživački rad

Uspješno završena TREC ekspedicija na svom hrvatskom dijelu puta

18.06.2024.

Međunarodna znanstvena ekspedicija ‘Traversing European Coastlines’ (TREC), započeta u ožujku 2023. završila je svoj Hrvatski dio puta. Prvi dio ekspedicije bio je fokusiran na europsku obala duž Atlantika, Baltičkog i Sjevernog mora dok se 2024. ekspedicija preselila na Sredozemno more. Projekt TREC usmjeren je na razumijevanje obalne bioraznolikosti i njezine reakcije na prirodne i umjetno stvorene čimbenike okoliša, od molekula do cijelog ekosustava. Uz europske znanstvenike na hrvatskom dijelu ekspedicije sudjelovali su i znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Obalna područja su pod izravnim utjecajem ljudskih aktivnosti. Razne vrste onečišćenja imaju nesagledive posljedice na zdravlje obalnog ekosustava. Unatoč desetljećima znanstvenih istraživanja, još uvijek postoje mnoga neodgovorena, ali važna pitanja, posebno o utjecaju ljudske aktivnosti na biološku raznolikost na mikro razini ali i o molekularnim mehanizmima uključenim u povratne informacije organizam-okoliš.

Do sada su znanstvenici putovajući Europskom obalom skupili oko 32 tisuće uzoraka, saakupjeenima u tri sobe s hladnjacima. Nakon Hrvatske, ekspedicija se nastavlja u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Tek nakon toga nastupa obrada svih uzoraka i podataka, a prvi rezultati se očekuju za dvije godine. Znanstvenici su sa svojim vozilima i opremom stigli u Split i dva tjedna parkirali svoj pokretni laboratorij na 4 kotača na Marjanu blizu zgrade Instituta.

Tijekom boravka istraživača u Splitu od 10. do 14. lipnja, organiziran je i bogat program za građane. Učenici 3. gimnazije i Prirodoslovne Škole imali su priliku sudjelovati u zanimljivoj i edukativnoj igri Nexus Island, simulirajući rad znanstvenika na terenu. Na Rivi je organizirana igra za najmlađe te prilika za istraživanje kroz mikroskop. U opuštenoj atmosferi puba Štacija održano je neformalno druženje građana i znanstvenika, uz kavu i diskusiju o bioraznolikosti, novim vrstama i promjenama koje se dešavaju u morskim ekosustavima, publika je sama birala teme o kojima žele pričati. Na našem institutu znanstvenici koji rade na terenu upoznali su naše studente s ciljevima ekspedicije te im demonstrirali svoj rad na licu mjesta.

TREC je prvi projekt ovakvog tipa koji na cijelom europskom kontinentu proučava obalne ekosustave. Ekspedicija će na koncu omogućiti bogatije i dublje razumijevanje načina na koji obalni ekosustavi reagiraju na različite prirodne i ljudske izazove kojima su suočeni. Uzorci prikupljeni tijekom TREC-a koristit će se u temeljne i nekomercijalne istraživačke svrhe, a ostvareni rezultati bit će dostupni kako bi se obogatile trenutne spoznaje obalne bioraznolikosti. Tako će se olakšati pronalazak pokazatelja zdravlja obalnog ekosustava i razvoj strategija ublažavanja onečišćenja.

TREC ekspediciju predvodi Europski laboratorij za molekularnu biologiju (EMBL) zajedno sa Zakladom Tara Ocean, konzorcijem Tara OceanS i Europskim centrom za biologiju mora (EMBRC). Okuplja više od 150 istraživačkih timova iz više od 70 institucija iz 21 države. Projektom se sakupljaju uzorci morske vode i sedimenta, kao i uzorci tla i zraka a u Hrvatskoj se provodio na području Ražanca, Splita, Podgore i ušća Neretve u razdoblju od 11. do 17. lipnja. Za sve lokacije djelatnici Instituta ishodovali su potrebne dozvole nadležnih ministarstava i vlasnika privatnih parcela koji su obuhvaćeni na 40 metara dugom transektu uzorkovanja.

Europski znanstvenici u Hrvatsku su osim mobilnim laboratorijima stigli i istraživačkim brodom „Tara“, čime se cijeli laboratorij doveo sve do mjesta uzorkovanja umjesto ustaljene prakse odvoza uzoraka do udaljenih laboratorija. Naš mladi suradnik Ante Stanić Čović iz Laboratorija za kemijsku oceanografiju i sedimentologiju mora, ukrcao se na francuski istraživački jedrenjak Tara i dva tjedna proveo radeći sa svojim europskim kolegama diljem naše obale.

Bit ćemo sretni kad dobijemo rezultate i kad s kolegama znanstvenicima budemo mogli napraviti interpretaciju rezultata da vidimo koji su to parametri koji izlaze iz granica. Tada možemo donijeti neke zaključke o tome što treba napraviti za okoliš, da popravimo situaciju, da smanjimo utjecaj i to usporediti s lokacijama gdje tog utjecaja nema pa ćemo izvući korisne zaključke.

Novosti

Istraživački rad
|
28 lipnja, 2024
Znanstvenici instituta objavili rad koji pomaže u razumijevanju ekologije ishrane dagnji
Istraživački rad
|
19 lipnja, 2024
Važan rad talijanskih znanstvenika o gregulama objavljen u novom broju našeg časopisa ACTA ADRIATICA
Projekt
|
15 lipnja, 2024
Izgradnja zajedničkog sustava praćenja neautohtonih vrsta kroz projekt ALIENA
Projekt
|
15 lipnja, 2024
FishNoWaste – razvijanje zajedničkih politika i preporuka za upravljanje otpadom u ribarskim lukama