Istraživački rad

Važan rad talijanskih znanstvenika o gregulama objavljen u novom broju našeg časopisa ACTA ADRIATICA

19.06.2024.

Rezultati višegodišnjeg promatranja gregula nedavno su objavljeni od strane talijanskih znanstvenika u časopisu Acta Adriatica, koji izdaje naš Institut.

Ptica gregula (Puffinus yelkouan) je endemska vrsta Sredozemlja. U Hrvatskoj se gnijezdi na pučinskim otocima srednjeg Jadrana, poput Biševa, Palagruže, Sveca i cijelog Lastovskog arhipelaga.

Već dugo je poznato da pučinsko područje sjevernog Jadrana predstavlja vrlo važno stanište za gregule, ali dosadašnja istraživanja bila su vrlo oskudna. Talijanski znanstvenici, predvođeni dr. sc. Silviom Bonizzoni, promatrali su gregule s malih brodica na širokom prostoru otvorenog mora, između travnja i listopada 2018. i 2022. godine.

Rad je moguće pročitati na poveznici -> https://acta.izor.hr/ojs/index.php/acta/article/view/1430

Ova studija pokušala je odgonetnuti rasprostranjenost gregula na otvorenom moru duž talijanske obale sjevernog Jadrana, te identificirati geografske, batimetrijske i oceanografske varijable koje najvjerojatnije utječu na prisutnost ove vrste. Koristeći tehnologiju strojnog učenja, znanstvenici su prepoznali koncentraciju klorofila, udaljenosti od obale i morske dubine kao najvažnije čimbenike za distribuciju gregula na tom području.

Razumijevanje tih informacija može pomoći u usmjeravanju mjera zaštite prema područjima koja su ključna za očuvanje ove ranjive vrste.

Novosti

Događaji
|
15 lipnja, 2023
Novi broj časopisa Acta Adriatica je online