Događaji

Melita Peharda Uljević izabrana za člana suradnika HAZU-a

20.06.2024.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izabrala je 17 novih redovitih članova, 6 dopisnih članova i 15 članova suradnika. Znanstvenica Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dr.sc. Melita Peharda Uljević izabrana je za člana suradnika HAZU-a u Razredu za prirodne znanosti. 

Dr.sc. Melita Peharda Uljević rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je 1997. na fakultetu College of the Atlantic, u SAD-u. Magisterij znanosti iz oceanologije obranila je 2000., a doktorat znanosti iz područja biologije 2003. godine, oba na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1998. godine zaposlena je u Institutu za oceanografiju i ribarstvo, a 2017. godine izabrana je na radno mjesto znanstvene savjetnice u trajnom izboru iz područja prirodnih znanosti, u polju biologije.

Dr. sc. Peharda Uljević vodeća je znanstvenica iz područja ekologije školjkaša i sklerokronologije u Republici Hrvatskoj i jedna je od vodećih znanstvenica iz područja sklerokronologije školjkaša u Europi. Autorica je više od 90 znanstvenih radova, od kojih su mnogi objavljeni u vodećim znanstvenim časopisima iz područja znanosti o moru. Autorica je monografije Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša, koju je objavio Institut za oceanografiju i ribarstvo 2022. godine. Aktivno sudjeluje u obrazovanju mladih znanstvenika (bila je mentorica pri izradi osam doktorata), popularizaciji znanosti i organizaciji međunarodnih kongresa. Glavna je urednica časopisa Acta Adriatica te gostujuća i pomoćna urednica u nekoliko visokorangiranih časopisa. Voditeljica je istraživačkih projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost (SCOOL; BiVACME). Dobitnica je Fulbrightove stipendije (2015./2016.) te godišnje Nagrade HAZU za doprinos na području prirodnih znanosti za 2022. godinu.

Novosti

Događaji
|
06 lipnja, 2024
Održan skup o mikroplastici
Događaji
|
28 svibnja, 2024
Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split
Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS
Događaji
|
25 travnja, 2024
Predavanje u okviru Festivala znanosti “Plankton: nevidljivi pametnjakovići”