Istraživački rad

Koćarski Ribolov i Morski otpad: Važnost KRMA ekološke aktivnosti u čišćenju Jadrana

01.03.2023.

„Fishing for Litter“ – FfL uobičajena je praksa u zemljama zapadne Europe, naročito Engleske i Nizozemske. Ova se aktivnost sastoji u odvajanju prikupljenog morskog otpada od ribarskog ulova, pohranjivanja u vreće za smeće na brodu, te kasnijeg odlaganja na odgovarajuće mjesto u ribarskoj luci ili iskrcajnom mjestu na obali gdje se zbrinjava u okviru postojećeg sustava gospodarenja otpadom. Vrlo je jednostavan i isto tako učinkovit način uključivanja ribarskog sektora u čišćenje morskog dna od nagomilanog otpada, najviše plastike.

Tako važna ekološka aktivnost koja se svakodnevno provodi na našem Jadranu, usmjerena na izravno i učinkovito uklanjanje otpada iz mora, zahtijeva i naziv na hrvatskom jeziku. Tako je na našem Institutu osmišljen naziv; Koćarski Ribolov i Morski otpad, skraćenice KRMA.
Osim što je važno imati pamtljivu skraćenicu, važno je spomenuti da se upravo na krmi koćarice odvija najvažniji dio aktivnosti – odvajanje morskog otpada od ribarskog ulova i njegovog pohranjivanja u vreće za smeće koje ostaju na brodu do pristajanja u luku.
Također predstavljamo i logotip koji će vizualno označavati ovu aktivnost. Koćarski brodovi koji sudjeluju u KRMA ekološkim akcijama imat će i naziv Eko Čuvari Jadrana, jer to oni s pravom zaslužuju.

Stoga je, imajući u vidu prednosti koju koćari tako čine, izuzetno važno da se u Hrvatskoj ovakva inicijativa aktivno provodi, te je koćarima potrebno omogućiti da odlažu takav otpad na iskrcajnim mjestima i ribarskim lukama bez plaćanja naknade, što je u skladu s odgovarajućim zakonodavnim propisima.

Novosti

Događaji
|
04 prosinca, 2023
Znanstvenici Instituta predstavili bazu podataka ČistiMO! i priručnik za provođenje ekoloških ronilačkih akcija
Događaji
|
15 svibnja, 2023
U Zadru održan okrugli stol pod nazivom “Koćarski ribolov i morski otpad – KRMA”