Događaji

Završen projekt More budućnosti

07.12.2023.

Naš projekt More budućnosti, posvećen promociji znanosti o moru među školskom djecom, upravo je završio. Zadnju radionicu smo održali u Sinjskoj podružnici CCO „Juraj Bonači“ koji pohađaju osobe s poteškoćama u razvoju. Bilo je mnogo zanimljivih pitanja, ali smo i mi puno naučili od njih.

Hvala vam što ste nas tako lijepo ugostili! Zahvaljujemo njihovim učiteljicama Tamari Šušnjara i Lidiji Domazet, kao i radnim instruktoricama Ani Madunić i Katiji Karmelić na pozivu!

Sretni smo što je ovaj projekt bio prepoznat među učiteljima, profesorima, ravnateljima i ponosni smo na ono što smo ostvarili. Tim Mora budućnosti čine tri naše znanstvenice, Daria Ezgeta Balić, Barbara Zorica i Marija Šestanović. Ukupno su posjetile 25 osnovnih škola i organizirali više od 45 radionica, na kojima je sudjelovalo oko 1000 učenika, te oko 70 učiteljica i profesorica.  Važnost ovog projekta za popularizaciju znanosti o moru je prepoznao i UNESCO te ga je uvrstio na listu aktivnosti, koje će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti mora u sklopu UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.- 2030.).

S ciljem širenja oceanske pismenosti i nakon završetka samog projekta, publiciran je i vodič „Ocean u našim rukama: Vodič kroz oceansku pismenost„. Vodič je primarno namijenjen učiteljima kako bismo im pružili dodatne informacije i ideje kako prenijeti znanje o moru učenicima. Isti je distribuiran svim školama koje su sudjelovale u projektu, kao i svim drugim zainteresiranim školama, udrugama i pojedincima.

Profesorica Andreja Dorić iz OŠ Darda podijelila je s nama svoje mišljenje o Vodiču, ali i o samom projektu: „Imali smo čast i privilegiju družiti se s timom Mora budućnosti prošle godine i upoznati mnoštvo morskih organizama na najljepši mogući način. To je bilo pravo bogatstvo za učenike koji žive u Baranji i nemaju često priliku upoznati morski svijet. Vodič je predivan, izuzetno koristan u nastavi, jasan i vrlo pregledan. Posebno inspirativno poglavlje za nastavnike su Aktivnosti za bolje razumijevanje principa. Potrudit ćemo se provesti predloženo. Bravo za autore Vodiča!“

Iako je projekt službeno završen, naše znanstvenice ne miruju i već pripremaju nove sadržaje. Pozivamo vas da posjetite stranicu projekta www.futuresea.eu te pratite našu Facebook stranicu kako biste bili u toku.

„Projekt je za primarni cilj imao podizanje oceanske pismenosti među učenicima osnovnih škola u kopnenom dijelu Hrvatske te u manjim školama u ruralnim dijelovima i na otocima. Jako smo sretni s odazivom škola, i premda je projektom planirano bilo svega 15 radionica, mi smo ih održali dosta više jer nismo željele nikoga odbiti te smo se u konačnici uspjele odazvati svim školama koje su nam se javile i održat radionice. Ponekad je bilo zaista izazovno, jer smo zbog toga morali u jednom danu odraditi i po 4 radionice u različitim mjestima kako bi racionirale troškove, ali mislimo da se zaista isplatilo, jer ulaganje u djecu je najbolje ulaganje. Također važan rezultat projekta je i mreža učitelja i profesora koju smo stvorili i s kojima se nadamo i dalje surađivati. Još jednom veliko hvala svima na gostoprimstvu!“ ističe projektni tim Mora budućnosti.

Posebno se zahvaljujemo Zakladi Adris što je prepoznala potencijal ovog projekta i pružila financijsku podršku. Od srca hvala svima koji su nas podržali na ovom putovanju, i veselimo se budućim projektima koji će dalje unaprjeđivati znanje o morima među mladim naraštajima!

Novosti

Događaji
|
20 rujna, 2023
Započeli smo odbrojavanje do nove Noći istraživača