Događaji

Godišnji sastanak i treća otvorena konferencija EMODnet

08.12.2023.

Europska mreža za promatranje i podatke o moru (EMODnet) mreža je organizacija koje podupire integrirana pomorska politika EU-a. Ove organizacije rade zajedno na promatranju mora, obrađuju podatke u skladu s međunarodnim standardima i čine te informacije slobodno dostupnima kao interoperabilne podatkovne slojeve i podatkovne proizvode.

Filozofija “sakupi jednom i upotrijebi više puta” koristi se svim korisnicima pomorskih podataka, uključujući donositelje politika, znanstvenike, privatnu industriju i javnost. Procjenjuje se da će takva integrirana politika pomorskih podataka godišnje uštedjeti barem jednu milijardu eura, otvarajući istovremeno nove mogućnosti za inovacije i rast.

Od 27. do 30. studenog, više od 340 partnera, pridruženih partnera i dionika Europske mreže za promatranje mora i podataka (EMODnet) okupilo se u Bruxellesu na godišnjem sastanku i trećoj otvorenoj konferenciji EMODnet. Tjedan je započeo godišnjim sastankom za partnere s više od 120 partnera koji su razmjenjivali informacije o svojim najnovijim razvojima usluga i zajedničkim aktivnostima. Otvorena konferencija bila je javni događaj, a moderirala ju je Karen Coleman. S više od 75 govornika tijekom 1,5 dana, događaj je istaknuo ključnu ulogu EMODneta u europskom ekosustavu podataka o moru, fokusirajući se na “Digitalnu i zelenu budućnost”.

Na godišnjem sastanku sudjelovali su djelatnici Instituta dr. sc. Slavica Matijević i dr. sc. Damir Ivanković. Institut za oceanografiju i ribarstvo sudjeluje kao partner već više od 20 godina u radu mreže (u prethodnim SeaDataNet i SeaCloud projektima). Trenutno je Institut uključen u EMODnet Ingestion i EMODnet Chemistry projekte.

Novosti

Događaji
|
20 lipnja, 2024
Melita Peharda Uljević izabrana za člana suradnika HAZU-a
Događaji
|
06 lipnja, 2024
Održan skup o mikroplastici
Događaji
|
28 svibnja, 2024
Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split
Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS