Iz medija

EU Strategija bioraznolikosti do 2030. Dr.sc. Nedo Vrgoč sudjelovao na okruglom stolu WWF-a

29.09.2023.

Bez učinkovitog upravljanja zaštićenim područjima i bez suradnje svih dionika na provedbi buduće Uredbe o zaštiti okoliša, Hrvatska će teško odgovoriti na UN-ovu inicijativu ’30×30′ koja podrazumijeva da se do 2030. godine proglasi 30% kopnenih i 30% morskih površina Zemlje zaštićenim područjima. Na to se obvezala i Europska komisija u svom Europskom zelenom sporazumu, a Hrvatska će tako pojačati zaštitu morskih područja u Jadranu. To su zaključci okruglog stola koji je 28.09. u Splitu organizirala svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Ima li Hrvatska kapaciteta ostvariti ovako ambiciozne planove, što o toj temi misle ribari te imamo li osigurane financije za ostvarenje takve zaštite, neka su od pitanja na koja su odgovarali Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hana Huzjak, savjetnica za provedbu europskog semestra u Predstavništvu Europske komisije u RH, Stjepan Nedoklan, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore, Nedo Vrgoč, pomoćnik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Patrik Krstinić, voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Koje su obveze, a što su tek prijedlozi, radi li Hrvatska već na novim planovima uspostave zaštićenih područja i na planovima njihovim upravljanjem te gdje pronaći budžet za ostvarenje tako ambicioznog plana neke su od otvorenih tema o kojima se razgovaralo.

Novosti

Iz medija
|
10 lipnja, 2024
Znanstvenica dr. sc. Romana Roje Busatto govorila djeci o periskama
Događaji
|
09 veljače, 2024
Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu
Iz medija
|
02 prosinca, 2023
Priopćenje o nedavnom nalazu mlade napuhače
Iz medija
|
16 studenoga, 2023
Rast brojnosti orada u Jadranu – Fešta za ribolovce i zadatak za znanstvenike