Događaji

Završni sastanak projekta MAUD

19.04.2023.

Održan je završni sastanak projekta “Izranjanje i poniranje u području srednjeg Jadrana MAUD” financiranog od Hrvatske zaklade za znanost.

Proces izranjanja ima značajne posljedice za život u moru jer se uzlaznim gibanjem prenosi nutrijentima bogata voda iz dubine prema površini i tako potiče primarna produkcija, a onda i razvoj viših razina hranidbenog lanca.

Biološka istraživanja 1980-ih dovela su u vezu obilje planktona, zone mrijesta srdele te velike ulove u području Blitvenice s izranjanjem potpovršinske vode iz Jabučke kotline.

Izuzetno bogata vegetacija bentoskih alga na Jabuci i Blitvenici, također se dovodi u vezu s uzdizanjem hranjivih soli iz dubljih slojeva Jabučke kotline.

Cilj projekta MAUD bio je stvoriti cjelovitu sliku procesa izranjanja i poniranja (I/P) vodenih masa u širem akvatoriju otočića Jabuke i Blitvenice i na prostoru koji ih povezuje.

Novosti

Istraživački rad
|
06 lipnja, 2023
Laboratorij za fiziku mora istražuje zaslanjenje rijeke Neretve
Događaji
|
03 lipnja, 2023
AdriaClim – završna konferencija
Događaji
|
20 svibnja, 2023
Dr.sc. Mladen Šolić razgovarao o klimatskim promjenama i važnosti očuvanja biološke raznolikosti na Zemlji s učenicima OŠ Pantovčak iz Zagreba
Događaji
|
17 svibnja, 2023
Poticanje radoznalosti i istraživačkog duha kod malih morskih znanstvenika