Istraživački rad

Znanstvenici detaljno testirali 5 različitih metoda izolacije DNA

28.04.2023.

Nove metode molekularne biologije i tehnologije sekvenciranja sljedeće generacije, poznate kao “Next Generation Sequencing”, donijele su revoluciju u proučavanju složenih mikrobnih zajednica iz različitih okoliša.

️Naš Institut ne samo da prati trendove suvremenih molekularnih metoda u svojim znanstvenim radovima, već aktivno doprinosi razvoju novih spoznaja. Znanost je razvila nekoliko različitih postupaka izolacije DNA, a odabir odgovarajuće metode može biti ključan za ciljano istraživanje jer pristranost u pripremi uzoraka može utjecati na krajnji rezultat.

U sklopu projekta ADRISAAF, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, tim naših znanstvenika kroz eksperimentalni pristup detaljno je testirao 5 različitih metoda izolacije DNA. Rezultati su objavljeni u prestižnom znanstvenom časopisu Frontiers in Microbiology.

Ovim istraživanjem naši su znanstvenici utvrdili da se konvencionalni protokol fenol/kloroform, koji je toksičan, može zamijeniti sigurnijim i kraćim modifikacijama te su objasnili kako se taj toksični korak može zaobići.

Osim toga, upotreba direktnog PCR-a, koji se do sada slabo koristio u okolišnoj mikrobiologiji, pokazala se kao zanimljiv pristup kada je potrebna obrada velikog broja uzoraka te će ova metoda zasigurno biti važna u našem budućem istraživanju Jadranskog mora.

Novosti

Autori fotografije: Jakica Njire, Jasna Arapov i Natalia Bojanić
Istraživački rad
|
28 studenoga, 2023
Prvi nalaz strane vrste trepetljikaša Rhizodomus tagatzi u Jadranskom moru
Projekt
|
08 studenoga, 2023
Završen Projekt Blue-connect: Obrazovanje mladih istraživača i ekoloških junaka
Istraživački rad
|
13 listopada, 2023
Hrvatsko-Francuska suradnja na analizama ljuštura školjkaša s Antarktika
Ribolov pelagičnom koćom. Foto: Tea Juretić
Istraživački rad
|
02 listopada, 2023
Dvadeseta ekspedicija ehosondiranja hrvatskog dijela Jadrana MEDIAS