Istraživački rad

Znanstvenici detaljno testirali 5 različitih metoda izolacije DNA

28.04.2023.

Nove metode molekularne biologije i tehnologije sekvenciranja sljedeće generacije, poznate kao “Next Generation Sequencing”, donijele su revoluciju u proučavanju složenih mikrobnih zajednica iz različitih okoliša.

️Naš Institut ne samo da prati trendove suvremenih molekularnih metoda u svojim znanstvenim radovima, već aktivno doprinosi razvoju novih spoznaja. Znanost je razvila nekoliko različitih postupaka izolacije DNA, a odabir odgovarajuće metode može biti ključan za ciljano istraživanje jer pristranost u pripremi uzoraka može utjecati na krajnji rezultat.

U sklopu projekta ADRISAAF, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, tim naših znanstvenika kroz eksperimentalni pristup detaljno je testirao 5 različitih metoda izolacije DNA. Rezultati su objavljeni u prestižnom znanstvenom časopisu Frontiers in Microbiology.

Ovim istraživanjem naši su znanstvenici utvrdili da se konvencionalni protokol fenol/kloroform, koji je toksičan, može zamijeniti sigurnijim i kraćim modifikacijama te su objasnili kako se taj toksični korak može zaobići.

Osim toga, upotreba direktnog PCR-a, koji se do sada slabo koristio u okolišnoj mikrobiologiji, pokazala se kao zanimljiv pristup kada je potrebna obrada velikog broja uzoraka te će ova metoda zasigurno biti važna u našem budućem istraživanju Jadranskog mora.

Novosti

Istraživački rad
|
06 lipnja, 2023
Laboratorij za fiziku mora istražuje zaslanjenje rijeke Neretve
Događaji
|
03 lipnja, 2023
AdriaClim – završna konferencija
Događaji
|
17 svibnja, 2023
Poticanje radoznalosti i istraživačkog duha kod malih morskih znanstvenika
Istraživački rad
|
16 svibnja, 2023
Novi uvidi u pikoplanktonsku zajednicu Jadranskog mora