Događaji

STEMFemme Junior potiče učenice u Splitu na istraživanje mora

27.11.2023.

Projekt STEMFemme Junior provodi se u niz škola u Splitu. Za cilj ima potaknuti učenice da se zainteresiraju za STEM područja, te ih uključiti u istraživanje i eksperimentiranje. Nositelj projekta je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, u suradnji s Gradom Splitom i A1 Hrvatska.

Jedna od tema koja je obuhvaćena u prvom ciklusu projekta je – More. Zbog toga su stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo sa zadovoljstvom sudjelovali u organizaciji izvannastavnih aktivnosti u četiri splitske osnovne škole: OŠ Marjan, OŠ Blatine – Škrape, OŠ Kamen – Šine i OŠ Slatine.

U posjet Institutu došle su učenice petog razreda OŠ Marjan u pratnji svojih profesorica i profesora. Njihova tema proučavanja u sklopu ovog projekta su valovi. Dr. sc. Petra Zemunik Selak zaželjela im je dobrodošlicu i ukratko ispričala o tome čime se Institut bavi. David Udovičić, mag. biol. et oecol. mar. održao je prezentaciju o mjernim instrumentima koji se koriste u Laboratoriju za fiziku mora te im je pokazao kako radi CTD sonda. Dr. sc. Natalija Dunić održala je predavanje o klimatskim promjenama, a Petra Pranić, mag. phys. predstavila je simulaciju porasta razine mora.

Osim toga, da bi dobili širu sliku i da bi im posjet Institutu ostao u što boljem sjećanju, Dr. sc. Natalija Bojanić upoznala ih je sa zooplanktonom, njegovim vrstama i karakteristikama i pokazala im je uzorak pod lupom. Učenice su išle u obilazak Laboratorija za akvakulturu gdje su im Petra Jakelić, mag. ing. agr. i Klara Ivanišević, mag. biol. exp. pokazale bazene u kojima se uzgajaju ribe i hobotnica. Za kraj, dr.sc. Tomislav Džoić pokazao im je mareograf i ispričao o morskim mijenama i mjerenju razine mora.

Učenice OŠ Kamen – Šine , zajedno s profesoricama, istražuju morski otpad. Dr.sc. Pero Tutman i dr.sc. Dubravka Bojanić Varezić održali su predavanje o morskom otpadu kako bi učenike i nastavnike upoznali s problematikom, načinima nastanka i unosa otpada u more, njegovom sastavu, količinama i raspodjeli te kako mogu pridonijeti njegovom smanjenju. Također su na plaži Strožanac organizirali pokaznu vježbu i odradili monitoring otpada iz mora prilikom čega su  učenici analizirali i izvagali sakupljeni otpad prema priručniku koji je izrađen za potrebe ove suradnje.

Ukupno je sakupljeno 5 kilograma otpada s plaže, a analiza je pokazala da od 432 sakupljena predmeta 52,6% čini plastika, 14% staklo i keramika, 12,5 % papir, 7,6 % metal, a ostatak otpada na gumu, tekstil, obrađeno drvo i medicinski otpad. Svi su podaci upisani u bazu za unos podataka o morskom otpadu prikupljenog tijekom ekoloških akcija čišćenja obale, ronilačkih akcija čišćenja plitkog podmorja, pasivno ulovljenog otpada tijekom koćarskog ribolova i izgubljenih ribarskih mreža u moru.  Baza ČistiMO!

Dr.sc. Daria Ezgeta Balić održala je predavanje o oceanskoj pismenosti za učenike tri škole: Blatine-Škrape, Kamen-Šine i Slatine. Cilja je bio upoznati učenice s glavnim principima oceanske pismenosti i približiti im značaj mora za život na našem planetu. Škole koje su došle u posjetu Institutu imale su priliku vidjeti koja se još istraživanja provode zahvaljujući našim kolegama dr.sc. Tomislavu Džoiću kojim je pokazao mareograf i otkrio neke zanimljivosti o morskim mijenama, dr.sc. Niki Stagličić koja je učenicama otkrila kako ronioci istražuju podmorje, Mariji Šestanović, dipl.ing., koja im je pokazala kako izgleda ihtioplankton i Niki Bujasu dipl. ing. koji im je pokazao kako se nekim morskim organizmima određuje starost.

„Iznimno smo sretni što smo odabrali Institut za oceanografiju i ribarstvo za partnera u realizaciji prvog ciklusa STeam femme junior projekta. Kroz ovaj projekt učenici dobivaju dodatna znanja i vještine iz STEM područja, a učitelji mogućnost profesionalnog razvoja. Zahvalni smo na podršci Instituta i njihovih znanstvenicama koji realiziraju naše ideje s entuzijazmom. Veselimo se nastavku suradnje i u budućim projektima.“ – poručili su voditelji STeam projekta OŠ Blatine-Škrape.

Novosti

Natječaji
|
21 lipnja, 2024
NATJEČAJ – kormilar broda
Događaji
|
20 lipnja, 2024
Melita Peharda Uljević izabrana za člana suradnika HAZU-a
Istraživački rad
|
19 lipnja, 2024
Važan rad talijanskih znanstvenika o gregulama objavljen u novom broju našeg časopisa ACTA ADRIATICA
Istraživački rad
|
18 lipnja, 2024
Uspješno završena TREC ekspedicija na svom hrvatskom dijelu puta