Događaji

Ronilačkom akcijom “Eko ronjenjem protiv morskog otpada” prikupljene informacije o morskom otpadu

04.09.2023.

Unutar projekta “Eko ronjenjem protiv morskog otpada“ u kojoj su sudjelovali ronilački klubovi veterana 4. brigade, članovi PSRK Stobreč kao i REK Podstrana, u subotu 2. rujna u podmorju Stobreča prikupljen je otpad. Ovo je tek prva ekološka akcija ove godine provedena unutar ovoga projekta.

Kao znanstveni partneri na projektu, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, pod vodstvom dr.sc. Pere Tutmana, sudjelovao je u akciji.

Akcije su provedene u skladu sa znanstveno utemeljenom metodologijom za prikupljanje i analizu morskog otpada prema Protokolu za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH, s ciljem praćenja vrsta i količina otpada koji se pronalaze u teritorijalnom dijelu Jadranskog mora Hrvatske.

Sve što je prikupljeno upisano je u našu bazu za prikupljanje informacija o morskom otpadu ČistiMO koju možete je pronaći na sljedećoj poveznici: https://vrtlac.izor.hr/ords/apopub/pocetna

Osnovna namjera stvaranja ove baze jest pokušaj da se na jednom mjestu povežu zainteresirane ekološke udruge i ronilački klubovi kako bi se doznao približan broj provedenih akcija; kako bi se objavile informacije o takvim akcijama i posebno se promovirale, te ono s našeg znanstvenog stanovišta najvažnije – kako bi se ove aktivnosti povezale sa znanstvenim institucijama te se provodile po određenoj metodologiji i poslužile za sustavno prikupljanje podataka o količinama morskog otpada.

Novosti

Događaji
|
20 lipnja, 2024
Melita Peharda Uljević izabrana za člana suradnika HAZU-a
Događaji
|
06 lipnja, 2024
Održan skup o mikroplastici
Događaji
|
28 svibnja, 2024
Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split
Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS