Istraživački rad

Put u Liliput – nova knjiga ekološke problematike

11.09.2022.

Knjiga se bavi ekološkim odgovorima živog svijeta na klimatske promjene, te studira odnose između temperature, veličine tijela i uspješnosti organizama u kontekstu globalnog zatopljenja.

Ekolozi se slažu oko tri odgovora organizama na globalno zatopljenje:

  1. pomaci populacija i vrsta u prostoru (prvenstveno pomaci prema višim geografskim širinama i većim nadmorskim visinama),
  2. promjene u početku i trajanju važnih procesa u životnom ciklusu organizama,
  3. smanjenje veličine tijela organizama.

Ubrzane klimatske promjene povećavaju prostornu i vremensku neusklađenost međusobno ovisnih vrsta i vode k njihovom nestanku i smanjenju biološke raznolikosti na Zemlji, što će ozbiljno ugroziti funkcije cijelog ekosustava o kojima ovisi život.

Najvažnije pitanje cijele naše generacije glasi: Mogu li se klimatske promjene zaustaviti ili se, poput snježne lavine, kada se jednom pokrenu moraju odviti do kraja?

Američki ekolog Guy R. McPherson je svoje upozorenje zgodno izrazio: “Ako stvarno mislite da je okoliš manje važan od ekonomije, pokušajte zadržati dah dok brojite svoj novac.”

Cijela naša civilizacija nalazi se na brodu na “Putu u Liliput”!

Autor knjige

Mladen Šolić, znanstveni savjetnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, te redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu i doktorskom studiju Oceanologije Sveučilišta u Zagrebu, autor mnogih udžbenika o ekologiji, u suradnji s izdavačkom kućom Izvori iz Zagreba pokrenuo je projekt popularizacije ekološke znanosti kroz publiciranje znanstveno-popularnih knjiga koje obrađuju važne ekološke teme.

Do danas su publicirane 4 knjige: LJEPOTA RAZLIČITOSTI: ekološki uzroci biološke raznolikosti na Zemlji (2009); UMIJEĆE ŽIVLJENJA: iz kuta jednog ekologa (2012); KROJENJE ŽIVOTA (2019): knjiga o očaravajućoj tapiseriji Zemljine biosfere koje smo i mi dio.; i najnovija PUT U LILIPUT: utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji (2022).

Predgovor i sadržaj se mogu pronaći na: https://fliphtml5.com/bookcase/fvnh

Novosti

Istraživački rad
|
24 travnja, 2024
Objavljena analiza budućih trendova rasta školjkaša
Istraživački rad
|
21 veljače, 2024
Koliko se u školama uči o moru?
Autori fotografije: Jakica Njire, Jasna Arapov i Natalia Bojanić
Istraživački rad
|
28 studenoga, 2023
Prvi nalaz strane vrste trepetljikaša Rhizodomus tagatzi u Jadranskom moru
Istraživački rad
|
13 listopada, 2023
Hrvatsko-Francuska suradnja na analizama ljuštura školjkaša s Antarktika