Događaji

Održan radni posjet Ministarstva poljoprivrede

05.01.2024.

Danas je na našem Institutu održan radni posjet Ministarstva poljoprivrede, predvođen ministricom Marijom Vučković i ravnateljem Uprave za ribarstvo mr. sc. Antom Mišurom, zajedno s načelnicima pojedinih sektora.

Tijekom posjeta prezentirali smo rezultate tekućih projekata, studija i obavljenih aktivnosti tijekom 2023., kao i one koje će se nastaviti u 2024. godini. Dodatno su predstavljene netom završene studije provedene u sklopu sustava dodjele ribolovnih mogućnosti za razdoblje 2022. – 2023.

Posebno je istaknuta važnost Nacionalnog plana prikupljanja podataka u ribarstvu za razdoblje 2022. – 2024., unutar kojeg se prikupljaju podaci nevezani uz ribolovne aktivnosti, tj. višegodišnje znanstvene ekspedicije (MEDITS, MEDIAS, PETS i SoleMon), te provode posebne studije poput FRA Jabuka (monitoring stanja pridnenih zajednica na području Jabučke kotline) i znanstvenog praćenja rekreacijskog ulova tune na ribolovnim natjecanjima i ulova trofejnih primjeraka u 2023.
Predstavnici ministarstva dobili su uvid i u paletu novih ugovorenih istraživanja za ocjenu utjecaja ribarstva na morska staništa i praćenje ulova u rekreacijskom i sportskom ribolovu na moru.

Svi predstavljeni projekti i studije imaju za ciljeve pratiti ulove, utvrditi stanje resursa, utjecaje invazivnih i predatorskih vrsta, slučajni ulov, posebice osjetljivih vrsta, intenzitet mrijesta ciljanih vrsta, utjecaj ribarstva na morska staništa te dati preporuke za revidiranje prostorno-vremenske regulacije, zaštitu resursa i staništa te održivo gospodarenje ribarstvom prema ekološkim principima.

Novosti

Događaji
|
15 veljače, 2024
Znanstvenici Laboratorija za akvakulturu predstavili svoj istraživački rad u okviru konferencije AquaFarm
Događaji
|
09 veljače, 2024
Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu
Događaji
|
10 siječnja, 2024
Nova knjiga Mladena Šolića – “Šuma Bez Staze”
Događaji
|
03 siječnja, 2024
Lansirana je jedinstvena Nacionalna karta morskih staništa