Događaji

Nova knjiga Mladena Šolića – “Šuma Bez Staze”

10.01.2024.

Nova knjiga “Šuma bez staze” rezultat je 40-godišnjeg bavljenja ekologijom autora prof.dr.sc. Mladena Šolića, voditelja našeg laboratorija za mikrobiologiju i redovitog profesora iz ekološke skupine predmeta na sveučilištima u Splitu i Zagrebu.

Šuma bez staze je priča o ekologiji, ali još i više priča o odnosu čovjeka i prirode. Knjiga je oda ekologiji, duboko društveno ukorijenjenoj znanosti, koja je uvijek ukazivala na neraskidivu povezanost i isprepletenost prirode i ljudske civilizacije, koje su se uvijek zrcalile jedna u drugoj.

Ova znanost baštini veliko intelektualno nasljeđe, neprestano suprotstavljanje različitih ideja, što je bilo pogonsko gorivo razvitka i napretka znanstvene discipline koja je danas važna za svakoga. Suprotstavljene ideje, ponekad potpuno suprotne, izmjenjivale su se na ekološkom tronu, a svaka od njih donosila je određenu razinu istine, mijenjajući naše poglede na prirodu, ali i na ljudsko društvo. Upravo zbog te svoje unutrašnje raznolikosti perspektiva, ekologija je iznimno doprinijela našem poimanju prirodnog svijeta i našeg mjesta u njemu.

Kao znanstvena podloga ekoloških pokreta i environmentalizma, ekologija danas jasno ukazuje na potrebu ozbiljnog zaokreta u razvitku ljudske civilizacije i njenom odnosu prema prirodi. Jačanje svijesti o našoj povezanosti i ovisnosti o prirodi danas je potrebnije nego ikada prije. Priroda je dominantno ustrojena na međusobnoj ovisnosti i suradnji, a daleko manje na sukobima i kompeticiji i to je strategija koju čovječanstvo treba oponašati.

To je lijepo kazao i američki ekolog Warder Clyde Allee: ” Široko rašireno znanje o važnoj ulozi procesa suradnje i pomaganja među živim bićima, može dovesti do prihvaćanja suradnje kao vodećeg načela kako u društvenoj teoriji tako i kao temelja za ljudsko ponašanje. Takav razvoj događaja, kada se dogodi, promijenit će tijek ljudske povijesti.”

————————–

Prof.dr.sc. Mladen Šolić do sada je objavio 11 knjiga, te preko 150 znanstvenih i stručnih radova. Popularizirao je ekološke teme kroz knjige Ljepota različitosti, koja govori o problematici biološke raznolikosti na Zemlji, Umijeće življenja, koja se bavi ekologijom ponašanja životinja, Krojenje života, koja govori o odnosu živog svijeta i neživog okoliša, te Put u Liliput koja proučava utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji. Dobitnik je nagrade HAZU-a za 2006. godinu za najviša znanstvena dostignuća u Republici Hrvatskoj za područje prirodnih znanosti i matematike.

Poveznica knjige na stranici nakladnika: https://www.izvori.com/knjiga.php?id=548

Novosti

Događaji
|
20 lipnja, 2024
Melita Peharda Uljević izabrana za člana suradnika HAZU-a
Događaji
|
06 lipnja, 2024
Održan skup o mikroplastici
Događaji
|
28 svibnja, 2024
Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split
Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS