Projekt

Završen Projekt Blue-connect: Obrazovanje mladih istraživača i ekoloških junaka

08.11.2023.

Uspješno smo priveli kraju projekt Blue-connect u sklopu kojeg se održala i Europska noć istraživača. Pored dijela koji je bio otvoren široj javnosti, Institut je tijekom dvije godine sudjelovao u niz radionica i predavanja za djecu vrtićke i školske dobi.

Kako to izgleda u brojkama?

Naši djelatnici održali su 48 aktivnosti namijenjene popularizaciji morskih znanosti među djecom vrtićke i školske dobi, obuhvaćeno je ukupno 1275 djece i njihovih odgajateljica, učitelja, profesorica, a sve skupa je trajalo više od 110 sati. Iznimno smo zadovoljni i sretni jer smo na ovaj način približili naš rad i naša istraživanja onim najmlađima.

Institut za oceanografiju i ribarstvo je i ove godine bio uključen u manifestaciju pod nazivom Europska noć istraživača, međutim osim tradicionalnog dijela koji se odvija za širu javnost, noć istraživača se održala i u vrtiću. Djeca su imala priliku biti mali istraživači mora na jedan dan, kada su kroz radionice bili upoznati s čudesnim svijetom znanosti. Radionice su se održale 22. i 25. rujna 2023. u sklopu Blue-connect projekta JA, ISTRAŽUJEM! Koncept radionice su osmislile i održale naše kolegice dr.sc Daria Ezgeta Balić i dipl.ing. Jasna Šiljić, a održano ih je ukupno 4 u različitim skupinama unutar DV Ružmarin, Cvit Mediterana.

U prvom dijelu radionice su djeca bila upoznata s fascinantnim činjenicama o moru te kroz zabavnu prezentaciju ponovila svoja znanja o moru i imali prilike naučiti nešto novo. Interaktivna edukativna radionica imala je za cilj djeci predškolskog uzrasta približiti tajanstveni svijet ispod površine mora. Koncept radionice je bio zamišljen od kratke prezentacije prilagođene djeci predškolske dobi te praktičnog dijela u kojemu će djeca istraživati tko se kime hrani u moru. Nakon što su djeca usvojila osnovna znanja o hranidbenoj mreži i trofičkim razinama u moru, imala su prilike naučiti koje sve vrste školjkaša mogu pronaći šetajući uz more. Uživo su istraživali ljušture školjkaša razlikujući pritom vrste i oblike, a uz to su naučili zanimljive činjenice o svakoj vrsti. Pod mikroskopom su mogli istraživati tajanstveni svijet planktona, kao što su i naučili važnost i ulogu okom nevidljivog svijeta u moru. Najbolji pristup s djecom se postiže kroz njihovo uključivanje i kroz davanje određenih zadataka što će ih dodatno zaokupiti i potaknuti na razmišljanje. Ovakvim tipom interakcije djeca su na vrlo lagan i zabavan način usvojila znanje o procesima u moru i zaista su ušli u ulogu malih znanstvenika koji istražuju morski svijet.

Drugi dio radionice je bio posvećen problematici otpada u moru, gdje se djeci na prikladan način ukazalo na problem i ponudilo solucije. Djeca su na zabavan način kroz interaktivnu prezentaciju i pokazni eksperiment dobili saznanja o posljedicama otpada te naučili kako kroz male stvari u svakodnevnom životu mogu biti korisni i bitni u rješavanju problema. Ovim pokusom je bio cilj djecu potaknuti na razmišljanje i ostaviti vizualni utisak o posljedicama čovjekovog utjecaja na okoliš. Važno im je bilo ukazati na negativne utjecaje koje čovjek stvara kroz prilagođeni sadržaj, kako bi dobili motivaciju da sačuvaju okoliš. Naglasak prezentacije i eksperimenta je bio educirati djecu pravilnim koracima u ponašanju spram okoliša kako bi stekli korisne navike i odgovorno ponašanje prema prirodi. Nadajmo se da će djeca zaista dobiti motivaciju da naprave nešto korisno pa tako i prenesu nova saznanja u svojim obiteljima.

I za kraj želimo zahvaliti svim školama i vrtićima koji su nas ugostili! Hvala svim partnerima na projektu, nadamo se da ćemo našu suradnju nastaviti i kroz Blueconnect v.2. projekt!

Novosti

Projekt
|
17 svibnja, 2024
Električni motori za ribolov u Jadranskom moru: početak europskog 3EFISHING projekta
Događaji
|
16 travnja, 2024
Konzorcijski sastanak projekta CLIMAREST
Projekt
|
14 travnja, 2024
Započeo interreg projekt UNDERSEA
Događaji
|
13 ožujka, 2024
Održana radionica projekta ADRISAAF