Događaji

“Same as it Ever Was” – hrvatski nastup na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu

06.11.2023.

Hrvatski paviljon oda je ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog. Ovaj projekt istražuje odnose onoga što dolazi od prirode i onoga što proizvodi kultura, te kako se te granice zamućuju. Ishodište projekta je močvarno područje Lonjskog polja kao primjer sustava osjetljive ravnoteže koje prolazi kroz radikalne promjene tijekom godine, čemu su se prilagodile ljudske zajednice koje su živjele u skladu s prirodom.  Hrvatski paviljon izveden je kao prostorna instalacija koja oblikovno pripada bestijariju vidikovaca u močvarnom području Lonjskog polja. 

Značajan segment ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu je i popratni diskurzivni program radionica, istraživanja, izložbi, diskusija i pisanih tekstova koji se odvijao na nizu lokacija i obrazovnih ustanova za vrijeme trajanja Bijenala (Venecija, Milano, Ljubljana, Motovun, Lonjsko polje, Split), kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. Pregled svih aktivnosti i nastalih sadržaja biti će predstavljen u knjizi koja će ostati kao trag ovog projekta za budućnost.

Pregled svih aktivnosti hrvatskog paviljona može se pronaći na poveznici: https://www.sameasiteverwas.hr/#home

Znanstvenik našeg Instituta Mladen Šolić sudjelovao je na radionici Homo Aquaticus – INTERAKCIJE 2023, održanoj u Splitu s predavanjem Human-Nature Relationship, te izložbi “Homo Aquaticus: HABITAT ST21” (Galerija umjetnina – Split) održanoj u okviru ove radionice.

Tekst Mladena Šolića pod naslovom A Living Planet – Pale Blue Dot u kojem se bavi odnosom između čovjeka i prirode uvršten je u navedenu knjigu i može se pronaći na poveznici.

Novosti

Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS
Događaji
|
25 travnja, 2024
Predavanje u okviru Festivala znanosti “Plankton: nevidljivi pametnjakovići”
Događaji
|
23 travnja, 2024
Prijave za CommOCEAN2024 konferenciju su otvorene
Događaji
|
19 travnja, 2024
Organizirana radionica na temu cirkularne bioekonomije