Događaji

Uloga plave ekonomije u održivom razvoju Jadranskog mora: Talijansko-hrvatska suradnja u fokusu

13.05.2023.

Veleposlanstvo Italije u Zagrebu je 3. svibnja organiziralo okrugli stol na temu Uloga plave ekonomije u Jadranskom moru u promicanju održivog razvoja između Italije i Hrvatske. Događaj je organiziran u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu. S obzirom na veliki broj projekata koji znanstvenici Instituta imaju u suradnji s talijanskim znanstvenim institucijama, ravnateljica Instituta Živana Ninčević Gladan i predsjednica Znanstvenog vijeća Sanja Matić Skoko su na panelima predstavile najznačajnije rezultate provedenih projekata. Projekti su predstavljeni kroz dva panela:

– Znanost o moru i tehnologija u službi očuvanja mora
– Održivo gospodarenje morskim resursima

Istaknuta je važnost ovih projekata koji doprinose zajedničkom upravljanju zemalja na Jadranskom moru, njegovim resursima što je neophodno jer život u moru ne poznaje naše granice i samo zajedničke aktivnosti mogu donijeti rezultate. Kao jedan od najuspješnijih primjera takvog gospodarenja je navedena Jabučka kotlina. Naime, znanstvenici Instituta su zajedno s talijanskim kolegama  prepoznali važnost ovog područja za mrijest i rast riblje mlađi, te omogućili njegovu zaštitu što je dovelo do oporavka mnogih ekonomski važnih populacija morskih organizama.

Novosti

Događaji
|
03 lipnja, 2023
AdriaClim – završna konferencija
Događaji
|
20 svibnja, 2023
Dr.sc. Mladen Šolić razgovarao o klimatskim promjenama i važnosti očuvanja biološke raznolikosti na Zemlji s učenicima OŠ Pantovčak iz Zagreba
Događaji
|
17 svibnja, 2023
Poticanje radoznalosti i istraživačkog duha kod malih morskih znanstvenika
Događaji
|
15 svibnja, 2023
U Zadru održan okrugli stol pod nazivom “Koćarski ribolov i morski otpad – KRMA”