Događaji

Održan skup o mikroplastici

06.06.2024.

U sklopu serije događaja pod nazivom “Mikroplastika za doručak”, organizatorica i osnivačica istoimene zajednice Andreja Palatinus prošlog je tjedna, 29. svibnja 2024., na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) u Zagrebu, održala “Prvi susret istraživača nano i mikroplastike Hrvatske”.

Pored IMI-a, hrvatski partneri događaja bili su Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj.

Glavni cilj događaja bio je okupiti sve istraživače mikro i nanoplastike, tvrtke, nevladine organizacije i zakonodavce koji su angažirani oko te teme, fokusirajući se na istraživanje, rješenja i strategije prevencije. Također, cilj je bio potaknuti suradničko okruženje u kojem sudionici mogu predstaviti svoj rad, dijeliti znanje i razmjenjivati iskustva kako bi olakšali buduće suradnje.

Znanstvenica našeg Instituta, dr. sc. Dubravka Bojanić Varezić, dobila je priliku kao pozvani predavač predstaviti istraživanja mikroplastike na Jadranu u kojima je Institut sudjelovao od samih početaka istraživanja ove tematike. Tako je predstavila projekt DeFishGear, hrvatskog naziva “Sustav upravljanja morskim otpadom u Jadranskoj regiji”, koji je rezultirao prvim podacima o količinama i tipu čestica mikroplastike na površini mora, u sedimentu pješčanih plaža te probavilu riba za istočnu obalu Jadrana.

Između ostalog, predstavila je i rezultate monitoring programa vezanog za Okvirnu Direktivu o Morskoj Strategiji koji za Deskriptor 10: Morski otpad koju Institut provodi od 2017. godine.

Novosti

Događaji
|
28 svibnja, 2024
Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split
Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS
Događaji
|
25 travnja, 2024
Predavanje u okviru Festivala znanosti “Plankton: nevidljivi pametnjakovići”
Događaji
|
23 travnja, 2024
Prijave za CommOCEAN2024 konferenciju su otvorene