Istraživački rad

Novo otkriće: Brbavice žive duže nego što smo mislili

28.08.2023.

Iako postoji mnogo vrsta koje žive samo nekoliko godina, Jadransko more nastanjuju vrste koje žive i više desetljeća. Brbavica (Venus verrucosa) je upravo jedna od tih vrsta.

️Istraživanje naših znanstvenika potvrdio je da brbavica može živjeti značajnije duže nego sto se do sada mislilo. Datiranje radioaktivnim ugljikom i analiza linija rasta u presjecima ljuštura utvrdili su do sad maksimalnu zabilježenu starost ove vrste od 29 godina – što je čak 13 godina više od podataka objavljenih u znanstvenoj literaturi.

Ovako stare jedinke izuzetno su rijetke i činile su manje od 2% analiziranih jedinki. Dobiveni rezultati jasno pokazuju da se starost ne može procjenjivati iz veličine ljuštura, jer su školjkaši sličnih dužina (~5 cm) imali procijenjenu starost od 10 do 29 godina.

Istraživanje je provedeno u sklopu HRZZ BivACME projekta, a rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Fisheries Research.

Novosti

Istraživački rad
|
25 srpnja, 2023
Rezultati ispitivanja stanja morske vode, sedimenata i biote na koncentracije i masene udjele odabranih teških metala na tri postaje u Kaštelanskom zaljevu od sjeverne luke do uvale Bene tijekom lipnja 2023. godine.
Istraživački rad
|
23 srpnja, 2023
Nove vrste fitoplanktona Pseudo-nitzshia u Jadranskom moru
Istraživački rad
|
14 srpnja, 2023
BiOS: Povratni mehanizam cirkulacije u Jadranskom moru i njegove implikacije na Sredozemno more
Istraživački rad
|
30 lipnja, 2023
Preuzmite novi dokument EMB-a “Ocean oxygen: the role of the Ocean in the oxygen we breathe and the threat of deoxygenation”