Događaji

FishNoWaste projekt – Kick-off sastanak u Chioggia

09.05.2024.

Kick-off sastanak projekta, kao I javno događanje održani su u Chioggia, Italija, 9. i 10. svibnja. Konferencija je okupila partnere projekta, predstavnike lokalnih vlasti, sveučilišta, ribarskih udruga i stručnjake za zaštitu okoliša iz Italije i Hrvatske. Sastanak je otvorio gradonačelnik Chioggije, Mauro Armelao, koji je istaknuo važnost projekta za očuvanje okoliša i promociju održivog ribolova. Također, u uvodu, Silvia Comiati iz Zajedničkog tajništva programa Interreg Italija-Hrvatska predstavila je plan provedbe programa za 2024. godinu.

Profesor Alberto Barausse predstavio je detaljne ciljeve i aktivnosti projekta FishNoWaste, kao i planirane pilot aktivnosti za ribarske luke uključene u projekt – Chioggia, Brižine, Rimini i Tribunj.

Vincenzo Viapiano (SST spa) iz luke Chioggia predstavio je aktivnosti vezane uz prikupljanje i upravljanje otpadom te planove za provedbu pilot rješenja za smanjenje otpada. Massimo Pesaresi (Kooperativa M.A.R.E. S.c.ar.l.) iz luke Rimini podijelio je svoja iskustva u prikupljanju otpada na moru i reciklaži odbačenih ribarskih mreža. Goran Kotur iz Lučke uprave Split naglasio je važnost suradnje s lokalnim ribarima i komunalnim tvrtkama u provedbi pilot aktivnosti.

Dugogodišnju suradnju Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita I Ribarske zadruge Adria iz Tribunja kroz niz projekata predstavila je Dubravka Bojanić Varezić, te naglasila važnost edukativnih aktivnosti usmjerenih na studente i mlade, kao i suradnju s lokalnim ribarima u smanjenju količina morskog otpada.

Novosti

Događaji
|
17 studenoga, 2025
Institut za oceanografiju i ribarstvo na Crofishu u Poreču: “Noise Clean-Up” – upoznajmo podvodni svijet zvukova
Događaji
|
07 studenoga, 2025
Naše znanstvenice predstavile istraživanja na prestižnoj svjetskoj konferenciji ICHA2005
Događaji
|
04 studenoga, 2025
Predstavnice Instituta za oceanografiju i ribarstvo na 4. BESTPRAC EARMA skupu u Barceloni
Događaji
|
02 studenoga, 2025
Dr. sc. Barbara Zorica na panelu o spoju znanosti, gastronomije i održivog razvoja u Splitu