Istraživački rad

BiOS: Povratni mehanizam cirkulacije u Jadranskom moru i njegove implikacije na Sredozemno more

14.07.2023.

U Jadranskom moru svako desetak godina događaju se promjene termohalinih svojstava koje su povezane s cirkulacijom u sjevernom Jonskom moru. Ovaj povratni mehanizam se naziva BiOS (engl. Adriatic-Ionian Bimodal Oscillating System).

Naime, ako je kruženje u sjevernom Jonskom moru ciklonalno (suprotno od kazaljke na satu), u Jadran pristiže voda iz istočnog Sredozemlja koja je visokog saliniteta i siromašna hranjivim tvarima. Anticiklonalno (u smjeru kazaljke na satu) kruženje, naprotiv, rezultira ulaskom vode iz zapadnog Sredozemlja koja je nižeg saliniteta i bogata nutrijentima. Posljedično, voda promijenjene gustoće izlazi iz Jadrana i mijenja cirkulaciju u sjevernom Jonskom moru.

U nadolazećem broju uglednog časopisa Progress in Oceanography Volume (https://doi.org/10.1016/j.pocean.2023.103056) bit će objavljen pregledni rad pod naslovom “The BiOS mechanism: History, theory, implications”, gdje je prikazana temeljna teorija BiOS mehanizma i implikacije na oceanografske značajke Sredozemnog mora, na temelju opsežne literature objavljene u posljednja tri desetljeća i nekih novih analiza.

Ovaj sveobuhvatni pregledni rad pripremili su članovi talijansko-hrvatskog istraživačkog tima na čelu s dr.sc. G. Civitareseom s Nacionalnog instituta za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku u Trstu. Unutar hrvatskog tima sudjelovali su dr.sc. M. Batistić i dr.sc. R. Garić s Instituta za more i priobalje u Dubrovniku i prof. dr. sc. J. Dulčić s našeg IOR-a.

Novosti

Natječaji
|
22 rujna, 2023
Stručni savjetnik za kadrovske poslove
Događaji
|
20 rujna, 2023
Započeli smo odbrojavanje do nove Noći istraživača
Događaji
|
20 rujna, 2023
Europski simpozij biologije mora u Reykjaviku
Iz medija
|
12 rujna, 2023
Na Drugu Obalu s Osmijehom na Licu” punta Čiova – Institut