Događaji

Prezentacija rezultata projekta “Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza”

11.07.2023.

U multimedijalnoj dvorani posjetiteljskog centra u uvali Minerska, napuštenoj vojarni koja je široj javnosti najpoznatija iz hrvatskog filma “Kako je počeo rat na mom otoku”, održana je završna prezentacija rezultata projekta “Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza”, koji je zajedno s partnerima provela Javna ustanova Priroda ŠKŽ.

Institut za oceanografiju i ribarstvo sudjelovao je u ovom projektu u njegovoj ranoj fazi, provodeći biološka, kemijska i fizička istraživanja kanala sv. Ante, ali i cijelog estuarija rijeke Krke tijekom 2019. godine kako bi se prikupili podaci i zanimljiv materijal potreban za osmišljavanje vizualnih eksponata, didaktičkih modela i multimedijalnog sadržaja koji prikazuju bogatstvo biološke raznolikosti šibenskog kanala sv. Ante.

Posjetiteljski centar ima važnu edukacijsku ulogu jer će različitim skupinama djece i odraslih nuditi četiri tematska programa edukacije. Nadalje, centar bi trebao postati i prihvatna točka za sve posjetitelje tvrđave sv. Nikole, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Glavna atrakcija Centra je stalna izložba “Dodir rijeke i mora”, u kojoj svi posjetitelji mogu saznati sve o geološkom postanku ovog područja, fizikalno-kemijskim zakonitostima miješanja morske i slatke vode u estuarijskim područjima te posljedicama koje to može imati na živi svijet. Unutar postava mogu se pratiti i trenutni mareografski podaci o temperaturi, slanosti i strujanju mora u kanalu sv. Ante.

Novosti

Događaji
|
20 rujna, 2023
Započeli smo odbrojavanje do nove Noći istraživača
Događaji
|
20 rujna, 2023
Europski simpozij biologije mora u Reykjaviku
Događaji
|
04 rujna, 2023
Ronilačkom akcijom “Eko ronjenjem protiv morskog otpada” prikupljene informacije o morskom otpadu
Događaji
|
15 kolovoza, 2023
Prof. dr. sc. Jakov Dulčić održao predavanje u Bolu