Događaji

Održan skup o mikroplastici

06.06.2024.

U sklopu serije događaja pod nazivom “Mikroplastika za doručak”, organizatorica i osnivačica istoimene zajednice Andreja Palatinus prošlog je tjedna, 29. svibnja 2024., na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) u Zagrebu, održala “Prvi susret istraživača nano i mikroplastike Hrvatske”.

Pored IMI-a, hrvatski partneri događaja bili su Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj.

Glavni cilj događaja bio je okupiti sve istraživače mikro i nanoplastike, tvrtke, nevladine organizacije i zakonodavce koji su angažirani oko te teme, fokusirajući se na istraživanje, rješenja i strategije prevencije. Također, cilj je bio potaknuti suradničko okruženje u kojem sudionici mogu predstaviti svoj rad, dijeliti znanje i razmjenjivati iskustva kako bi olakšali buduće suradnje.

Znanstvenica našeg Instituta, dr. sc. Dubravka Bojanić Varezić, dobila je priliku kao pozvani predavač predstaviti istraživanja mikroplastike na Jadranu u kojima je Institut sudjelovao od samih početaka istraživanja ove tematike. Tako je predstavila projekt DeFishGear, hrvatskog naziva “Sustav upravljanja morskim otpadom u Jadranskoj regiji”, koji je rezultirao prvim podacima o količinama i tipu čestica mikroplastike na površini mora, u sedimentu pješčanih plaža te probavilu riba za istočnu obalu Jadrana.

Između ostalog, predstavila je i rezultate monitoring programa vezanog za Okvirnu Direktivu o Morskoj Strategiji koji za Deskriptor 10: Morski otpad koju Institut provodi od 2017. godine.

Novosti

Događaji
|
17 studenoga, 2025
Institut za oceanografiju i ribarstvo na Crofishu u Poreču: “Noise Clean-Up” – upoznajmo podvodni svijet zvukova
Događaji
|
07 studenoga, 2025
Naše znanstvenice predstavile istraživanja na prestižnoj svjetskoj konferenciji ICHA2005
Događaji
|
04 studenoga, 2025
Predstavnice Instituta za oceanografiju i ribarstvo na 4. BESTPRAC EARMA skupu u Barceloni
Događaji
|
02 studenoga, 2025
Dr. sc. Barbara Zorica na panelu o spoju znanosti, gastronomije i održivog razvoja u Splitu