Istraživački rad

Preuzmite novi dokument EMB-a “Ocean oxygen: the role of the Ocean in the oxygen we breathe and the threat of deoxygenation”

30.06.2023.

Od nastanka života na Zemlji, oceani su osigurali većinu kisika u atmosferi i odgovorni su za 6 od 7 udaha koje napravimo. Znanstvenici se slažu da danas mora i oceani proizvode otprilike 50% kisika. No, istovremeno, moramo biti svjesni zabrinjavajućih promjena koje se događaju.

Nažalost, deoksigenacija oceana, odnosno smanjenje kisika u morima i oceanima postaje sve veća prijetnja. Ljudske aktivnosti koje za posljedicu imaju globalno zatopljenje, dotok hranjivih tvari i organskog otpada s kopna i druge, igraju značajnu ulogu u ovom procesu. Potrebu za poboljšanjem zdravlja oceana naglašava i UN kroz svoje „Desetljeće znanosti o oceanima za održivi razvoj“ kao i EU misija „Obnovimo naše oceane i vode“.

Novi dokument izdan od strane EMB ističe hitnost očuvanja zdravlja oceana i upozorava nas na ozbiljne posljedice deoksigenacije. Smanjenje bioraznolikosti, promjene u rasprostranjenosti vrsta i negativni utjecaji na biogeokemijske cikluse samo su neki od izazova s kojima se suočavamo. Moramo biti svjesni važnosti očuvanja mora i oceana i činjenice da svatko od nas kao pojedinac može svojim ponašanjem i primjerom doprinijeti zdravlju oceana.

Preuzmite svoj primjerak dokumenta „Ocean oxygen: the role of the Ocean in the oxygen we breathe and the threat of deoxygenation“ PDF-> http://marineboard.eu/…/EMB_FSB10_Ocean_oxygen_Web…

Institut za oceanografiju i ribarstvo član je “EMB – European Marine Board”, nezavisne znanstvene organizacije koja povezuje i potiče međusobnu suradnju važnih institucija iz 18 europskih zemalja te sudjeluje u određivanju budućih i prioritetnih europskih oceanografskih istraživanja.

Novosti

Istraživački rad
|
21 veljače, 2024
Koliko se u školama uči o moru?
Autori fotografije: Jakica Njire, Jasna Arapov i Natalia Bojanić
Istraživački rad
|
28 studenoga, 2023
Prvi nalaz strane vrste trepetljikaša Rhizodomus tagatzi u Jadranskom moru
Istraživački rad
|
13 listopada, 2023
Hrvatsko-Francuska suradnja na analizama ljuštura školjkaša s Antarktika
Ribolov pelagičnom koćom. Foto: Tea Juretić
Istraživački rad
|
02 listopada, 2023
Dvadeseta ekspedicija ehosondiranja hrvatskog dijela Jadrana MEDIAS