Događaji

Okrugli stol u organizaciji HAZU: Onečišćenje Jadrana – Utjecaj urbanih otpadnih voda

30.06.2023.

Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirali su 28. lipnja 2023. godine Okrugli stol na temu “Onečišćenje Jadrana – utjecaj urbanih otpadnih voda”.

Na Okruglom stolu su kao predavači sudjelovala trojica naših znanstvenika. Dr. sc. Grozdan Kušpilić, voditelj Laboratorija za kemijsku oceanografiju i sedimentologiju, održao je predavanje na temu “Stanje onečišćenja priobalnih voda Jadrana”, dr. sc. Mladen Šolić, voditelj Laboratorija za mikrobiologiju, održao je predavanje na temu “Mikrobiološka kakvoća morskih plaža u Hrvatskoj” i dr. sc. Živana Ninčević Gladan, ravnateljica Instituta, održala je predavanje na temu “Odgovor fitoplanktonske zajednice na promjene u okolišu”.

Osim naših znanstvenika, na okruglom stolu su predavanja održali i mag. ing. aedif. Ognjen Pulić, direktor Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o., te mr. sc. Donat Petricioli, vlasnik D.I.I.V. d.o.o., koji je predavao na temu “Zadarski kanal kao recipijent otpadnih voda Zadra”. Moderator predavanja bio je akademik Mladen Juračić.

Cilj okruglog stola bio je upozoriti na trenutno stanje onečišćenja Jadrana i naglasiti važnost pročišćavanja otpadnih voda koje se ulijevaju u njega. Posebno se željelo ukazati na problem nedovoljnog pročišćavanja urbanih otpadnih voda i neravnomjernog opterećenja kanalizacijskih sustava turističkih aglomeracija tijekom ljetnog vrhunca. Nakon predavanja, održana je diskusija i usvajanje preporuka.

Novosti

Događaji
|
25 ožujka, 2024
Radionica za ugostitelje o invazivnom plavom raku
Događaji
|
13 ožujka, 2024
Održana radionica projekta ADRISAAF
Događaji
|
01 ožujka, 2024
Započeli smo dvogodišnji bilateralni projekt suradnje „Promjene u životnom ciklusu morskih školjkaša pod prirodnim i ljudskim promjenama okoliša: perspektiva konzervacijske paleobiologije”
Događaji
|
15 veljače, 2024
Znanstvenici Laboratorija za akvakulturu predstavili svoj istraživački rad u okviru konferencije AquaFarm