Događaji

Okrugli stol u organizaciji HAZU: Onečišćenje Jadrana – Utjecaj urbanih otpadnih voda

30.06.2023.

Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirali su 28. lipnja 2023. godine Okrugli stol na temu “Onečišćenje Jadrana – utjecaj urbanih otpadnih voda”.

Na Okruglom stolu su kao predavači sudjelovala trojica naših znanstvenika. Dr. sc. Grozdan Kušpilić, voditelj Laboratorija za kemijsku oceanografiju i sedimentologiju, održao je predavanje na temu “Stanje onečišćenja priobalnih voda Jadrana”, dr. sc. Mladen Šolić, voditelj Laboratorija za mikrobiologiju, održao je predavanje na temu “Mikrobiološka kakvoća morskih plaža u Hrvatskoj” i dr. sc. Živana Ninčević Gladan, ravnateljica Instituta, održala je predavanje na temu “Odgovor fitoplanktonske zajednice na promjene u okolišu”.

Osim naših znanstvenika, na okruglom stolu su predavanja održali i mag. ing. aedif. Ognjen Pulić, direktor Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o., te mr. sc. Donat Petricioli, vlasnik D.I.I.V. d.o.o., koji je predavao na temu “Zadarski kanal kao recipijent otpadnih voda Zadra”. Moderator predavanja bio je akademik Mladen Juračić.

Cilj okruglog stola bio je upozoriti na trenutno stanje onečišćenja Jadrana i naglasiti važnost pročišćavanja otpadnih voda koje se ulijevaju u njega. Posebno se željelo ukazati na problem nedovoljnog pročišćavanja urbanih otpadnih voda i neravnomjernog opterećenja kanalizacijskih sustava turističkih aglomeracija tijekom ljetnog vrhunca. Nakon predavanja, održana je diskusija i usvajanje preporuka.

Novosti

Događaji
|
20 rujna, 2023
Započeli smo odbrojavanje do nove Noći istraživača
Događaji
|
20 rujna, 2023
Europski simpozij biologije mora u Reykjaviku
Događaji
|
04 rujna, 2023
Ronilačkom akcijom “Eko ronjenjem protiv morskog otpada” prikupljene informacije o morskom otpadu
Događaji
|
15 kolovoza, 2023
Prof. dr. sc. Jakov Dulčić održao predavanje u Bolu