Istraživački rad

Povezanost visokofrekventnih oscilacija razine mora sa sinoptičkim atmosferskim uvjetima na globalnoj skali

27.11.2022.

Meteorološki tsunamiji, koji izazivaju poplavljivanja obala i uzrokuju štete u lukama i zaljevima, ekstremne su manifestacije visokofrekventnih oscilacija razine mora. Za razliku od tsunamija koji se događaju nakon potresa, meteotsunamiji nastaju poremećajima u atmosferi i javljaju se samo na specifičnim lokacijama širom svijeta.

Mehanizmi nastanka visokofrekventnih oscilacija razine mora, te njihove karakteristike i dalje su nedovoljno istražene, ali u prošlom desetljeću počeli smo kontinuirano prikupljati podatke razine mora visoke razlučivosti što nam omogućuje kvalitetnije proučavanje ovih procesa.

U sklopu svojih doktorskih istraživanja, djelatnica Laboratorija za fiziku mora našeg Instituta Petra Zemunik, kvantificirala je povezanost visokofrekventnih oscilacija razine mora sa sinoptičkim atmosferskim uvjetima na globalnoj skali te je u suradnji sa znanstvenicima iz Instituta Ruđer Bošković i National oceanography center i Ujedinjenog Kraljevstva, objavila znanstveni rad u časopisu Weather and Climate Extremes.

U radu je prvo definiran indeks na svakoj od promatranih postaja diljem svijeta, koristeći specifične sinoptičke varijable, a potom je istražena korelacija tog indeksa s visokofrekventnim oscilacijama razine mora. Dobiveni rezultati pokazali su da su ekstremne visokofrekventne oscilacije uvijek popraćene sa specifičnom sinoptičkom situacijom, a najsnažnija povezanost sinoptičkog indeksa i razina mora ostvarena je na postajama u Sredozemnom moru.

Zahvaljujući ovom istraživanju definirani indeks može se primijeniti za predviđanje ponašanja budućih meteoroloških tsunamija te za izradu sustava upozorenja.

Novosti

Istraživački rad
|
16 svibnja, 2023
Novi uvidi u pikoplanktonsku zajednicu Jadranskog mora
Događaji
|
12 svibnja, 2023
Znanstvenik Vjekoslav Tičina sudjelovao u istraživanju pelagijskih resursa u Kanarskom arhipelagu
Istraživački rad
|
05 svibnja, 2023
Cjelovito istraživanje kokolitofora u Jadranu
Istraživački rad
|
03 svibnja, 2023
Akcije čišćenja morskog otpada