Istraživački rad

Novi uvidi u pikoplanktonsku zajednicu Jadranskog mora

16.05.2023.

Oku nevidljiva morska bića, pikoplankton, imaju ključnu ulogu u morskom ekosustavu. Kako su ovi organizmi uključeni u sve procese važne za funkcioniranje morskog okoliša, njihove zajednice u Jadranskom moru pojačano se istražuju posljednjih desetljeća.

Prethodne studije pokazale su koliko brzo ova sitna bića reagiraju na promjene u okolišu, posebno prilikom povećanja temperature, no znamo i da promjena slanosti mora može imati negativni utjecaj na pikoplanktonsku zajednicu, posebno na područjima oskudnima hranjivim tvarima.

️Dosadašnja istraživanja uglavnom su se fokusirala na pojedinačne skupine pikoplanktona u specifičnim uvjetima, no naš tim znanstvenika otišao je korak dalje. U sklopu projekta ADRISAAF (HRZZ), objedinili su sve suvremene laboratorijske metode kako bi dobili sveobuhvatan uvid u pikoplanktonsku zajednicu u prirodnim uvjetima Jadranskog mora.

Po prvi put, naši znanstvenici pružili su detaljan uvid u sezonske i prostorne promjene brojnosti glavnih bakterijskih skupina te raznolikost arhealnih i bakterijskih organizama, uzimajući u obzir utjecaj slanosti, temperature i hranjivih tvari.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom znanstvenom časopisu Nature Scientific Reports, a možete ih pronaći na sljedećem linku: https://www.nature.com/articles/s41598-023-34704-9

Otkrivajući tajne pikoplanktonskih zajednica, nastaviti ćemo doprinositi razumijevanju i očuvanju dragocjenog morskog okoliša.

Novosti

Istraživački rad
|
24 ožujka, 2023
Morski virusi: Nevidljivi igrači u ekosustavu otvorenog Jadranskog mora