Događaji

CHANGE WE CARE – finalna konferencija

20.10.2021.

Finalna konferencija projekta CHANGE WE CARE (Climate cHallenges on coAstal and traNsitional chanGing arEas: WEaving a Cross-Adriatic REsponse), na kojoj će se predstaviti rezultati trogodišnjih aktivnosti projekta, održat će se 11. studenoga 2021. godine, online, na linku https://changewecare.evento-digitale.it/

CHANGE WE CARE je projekt financiran od strane INTERREG V A Italija-Hrvatska CBC programa, čiji je cilj omogućiti kreatorima politike integrirane mogućnosti planiranja u suradnji s dionicima te mjere prilagodbe za ranjiva područja u cilju zaštite obalnih zajednica. Projekt je analizirao klimatske rizike koji utječu na obalna i prijelazna područja, pružajući bolje razumijevanje varijabilnosti utjecaja i klimatskih promjena na hidrološke režime, prodor soli, turizam, biološku raznolikost i agroekosustave u području suradnje.

Projekt je koordinirao Institut za morske znanosti (CNR-ISMAR), a provodio ga je u suradnji s još deset talijanskih i hrvatskih partnera: Regija Emilia Romagna, Regija Venezia Giulia, Regija Veneto, Talijanski institute za zaštitu okoliša i istraživanje ISPRA, Park prirode I bioraznolikosti Delta Po (Italija) te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije – RERA S.D, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).

Uz široko znanje o trenutnom stanju i mogućoj evoluciji pet pilot lokacija, odabranih kao reprezentativnih za različite tipove jadranskih obalnih područja, glavni rezultati projekta uključuju niz cjelovitih i svestranih postupaka za karakterizaciju trenutnih i očekivanih dinamika okoliša, kao i definiranje participativnih strategija odgovora na učinke klimatskih promjena – kazao je koordinator projekta Davide Bonaldo – Sve je to rezultiralo pružanjem korisnih elemenata kreatorima politike za izradu planova prilagodbe na klimatske promjene u pet pilot lokacija.

Tijekom konferencije bit će predstavljena i raspravljena pitanja koja se odnose na utjecaj klimatskih promjena na obalna područja Jadrana, kako s gledišta tekućih procesa, tako i sa stajališta predviđanja budućih scenarija, istovremeno uzimajući u obzir njihove učinke na razini upravljanja. Zahvaljujući sudjelovanju međunarodnih stručnjaka, pružit će se pregled strategija i mjera prilagodbe identificiranih za povećanje otpornosti obalnih područja na klimatske promjene, u kontekstu trenutnih izazova i budućih scenarija, kako bi se definirao pristup za Jadransko područje.

Konferencija će se održati na engleskom jeziku uz simultani prijevod na talijanski i hrvatski jezik.

Organizator konferencije:

CNR – Institute of marine sciences in collaboration with all the Project Partners

Osoba za kontakt:

Press office:

Novosti

Događaji
|
20 rujna, 2023
Započeli smo odbrojavanje do nove Noći istraživača
Događaji
|
20 rujna, 2023
Europski simpozij biologije mora u Reykjaviku
Događaji
|
04 rujna, 2023
Ronilačkom akcijom “Eko ronjenjem protiv morskog otpada” prikupljene informacije o morskom otpadu
Događaji
|
15 kolovoza, 2023
Prof. dr. sc. Jakov Dulčić održao predavanje u Bolu