Događaji

CHANGE WE CARE – finalna konferencija

Piše
20.10.2021.

Finalna konferencija projekta CHANGE WE CARE (Climate cHallenges on coAstal and traNsitional chanGing arEas: WEaving a Cross-Adriatic REsponse), na kojoj će se predstaviti rezultati trogodišnjih aktivnosti projekta, održat će se 11. studenoga 2021. godine, online, na linku https://changewecare.evento-digitale.it/

CHANGE WE CARE je projekt financiran od strane INTERREG V A Italija-Hrvatska CBC programa, čiji je cilj omogućiti kreatorima politike integrirane mogućnosti planiranja u suradnji s dionicima te mjere prilagodbe za ranjiva područja u cilju zaštite obalnih zajednica. Projekt je analizirao klimatske rizike koji utječu na obalna i prijelazna područja, pružajući bolje razumijevanje varijabilnosti utjecaja i klimatskih promjena na hidrološke režime, prodor soli, turizam, biološku raznolikost i agroekosustave u području suradnje.

Projekt je koordinirao Institut za morske znanosti (CNR-ISMAR), a provodio ga je u suradnji s još deset talijanskih i hrvatskih partnera: Regija Emilia Romagna, Regija Venezia Giulia, Regija Veneto, Talijanski institute za zaštitu okoliša i istraživanje ISPRA, Park prirode I bioraznolikosti Delta Po (Italija) te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije – RERA S.D, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).

Uz široko znanje o trenutnom stanju i mogućoj evoluciji pet pilot lokacija, odabranih kao reprezentativnih za različite tipove jadranskih obalnih područja, glavni rezultati projekta uključuju niz cjelovitih i svestranih postupaka za karakterizaciju trenutnih i očekivanih dinamika okoliša, kao i definiranje participativnih strategija odgovora na učinke klimatskih promjena – kazao je koordinator projekta Davide Bonaldo – Sve je to rezultiralo pružanjem korisnih elemenata kreatorima politike za izradu planova prilagodbe na klimatske promjene u pet pilot lokacija.

Tijekom konferencije bit će predstavljena i raspravljena pitanja koja se odnose na utjecaj klimatskih promjena na obalna područja Jadrana, kako s gledišta tekućih procesa, tako i sa stajališta predviđanja budućih scenarija, istovremeno uzimajući u obzir njihove učinke na razini upravljanja. Zahvaljujući sudjelovanju međunarodnih stručnjaka, pružit će se pregled strategija i mjera prilagodbe identificiranih za povećanje otpornosti obalnih područja na klimatske promjene, u kontekstu trenutnih izazova i budućih scenarija, kako bi se definirao pristup za Jadransko područje.

Konferencija će se održati na engleskom jeziku uz simultani prijevod na talijanski i hrvatski jezik.

Organizator konferencije:

CNR – Institute of marine sciences in collaboration with all the Project Partners

Osoba za kontakt:

Nicoletta Nesto, CNR – Institute of Marine Sciences, e-mail: nicoletta.nesto@ve.ismar.cnr.it

Press office:

Linda Morciano, Be-Events Communication & Events, e-mail: info@be-events.it

Novosti

Događaji
|
06 listopada, 2022
“CREATE the future we need” Kick-Off konferencija Interreg Italija-Hrvatska projekta CREATE
Događaji
|
11 rujna, 2022
Znanstvenici Instituta dr.sc. Ivana Radonić i dipl. ing. morskog ribarstva Vedran Vuletin sudjelovali su na Međunarodnoj konferenciji AdriBioPro 2022
Događaji
|
10 lipnja, 2022
Međunarodna konferencija “Zaštitimo obalu, prilagodimo se klimatskim promjenama!” u sklopu Interreg projekta AdriaClim
Događaji
|
08 lipnja, 2022
Atlas egzotičnih riba u Mediteranu