Događaji

Dvije naše znanstvenice dobile prestižne Državne nagrade za znanost u 2022. godini.

17.11.2023.

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost je na sjednici održanoj 13. studenoga 2023. godine donio  Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu.

Republika Hrvatska dodjeljuje državne nagrade za znanost za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđene su četiri vrste državnih nagrada za znanost: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti dodjeljuje se za doprinos u širenju spoznaja o znanosti koja se očituje u popularnoj prezentaciji vrijednih stručnih i znanstvenih publikacija i drugim oblicima prezentacije. Dobitnica ovogodišnje nagrade, za prirodne znanosti, je naša djelatnica, znanstvena suradnica Laboratorija za ribarstvenu biologiju, dr.sc. Daria Ezgeta Balić.

U obrazloženju nagrade stoji da je realizirala impresivni i raznovrsni niz aktivnosti u promicanju tema vezanih uz znanost o moru i na afirmaciji tzv. „oceanske pismenosti“ (razumijevanja međusobnog utjecaja oceana i čovjeka). Između ostalog, organizirala je i realizirala brojne radionice za djecu, osmislila likovnu izložbu „Zemlja bez mora“ i izdala edukativnu slikovnicu ,,Morska priča iz Rusulica vrtića”. Njezin projekt, namijenjen učenicima u osnovnim školama u manjim gradovima i ruralnim područjima duž jadranske obale te u unutrašnjosti, UNESCO je uvrstio na listu svojih aktivnosti posvećenih podizanju svijesti o važnosti mora. U 2022. godini dr. sc. Ezgeta Balić također je bila inicijator i voditelj aktivnosti popularizacije rada svog Instituta u sklopu Festivala znanosti i Europske noći istraživača.

”Stvarno guštam radit s djecom i mladima i najveća nagrada mi je njihova potvrda kad kažu kako im je bilo zabavno, ili kad vas mališi u vrtiću krenu grliti i pitati kad ćete im opet doći. Iako ništa od toga ne radim zbog nekih drugih nagrada ipak me ova vijest razveselila i dala mi vjetar u leđa da i dalje nastavim s tim aktivnostima. Iako sam ja dobila nagradu, nisam sama u tome i zahvaljujem se svim učiteljicama i profesoricama koje su me pozvale u škole, kolegicama koje su sa mnom održavali neke radionice i svim kolegicama koji se uvijek odazovu ovakvim aktivnostima” poručila je dr.sc. Ezgeta Balić.

Godišnja nagrada za znanstvene novake dodjeljuje se mladim znanstvenicima za posebno isticanje u znanstvenom radu, za objavljivanje zapaženog članka u časopisima s međunarodno priznatom recenzijom ili s njima po vrsnoći izjednačenim časopisima ili za objavljenu knjigu. Nagradu za znanstvene novake u području prirodnih znanosti dobila je naša djelatnica dr. sc. Petra Zemunik, asistentica u Laboratoriju za fiziku.

U 2022. godini, dr. sc. Zemunik je prikupila, obradila i provjerila kvalitetu mareografskih podataka koji su diljem svijeta izmjereni s minutnom vremenskom razlučivosti, te ih postavila u javni repozitorij podataka i opisala u vodećem časopisu za skupove podataka u geoznanostima. Na osnovi tih podataka obavila je globalno klimatološko istraživanje visokofrekventnih oscilacija morske razine, proučila povezanost oscilacija sa sinoptičkim atmosferskim pojavama i rezultate objavila (kao prva autorica) u dva vrhunska znanstvena časopisa. Dr. sc. Zemunik također je koautor analize meteorološkog tsunamija uzrokovanog akustičko-težinskim valovima izazvanih eksplozijom vulkana Hunga Tonga 2022. godine.

“Prošlo je pet godina od kada sam započela svoju karijeru znanstvenice i ovo priznanje odražava sav trud i rad koji je napravljen uz podršku brojnih kolega i suradnika. Osjećam se sretno i ispunjeno jer radim tako zanimljiv i izazovan posao koji mi omogućava da konstantno učim nove stvari, upoznajem nove ljude i istražujem nove teme. Zahvalna sam što mogu doprinijeti znanstvenoj zajednici i uzbuđena zbog prilika koje su preda mnom.
Hvala svima koji su mi pomogli na ovom putu” kazala je dr.sc. Zemunik.

Nagrade će svečano biti dodijeljene u Hrvatskom saboru tijekom prosinca.

Čestitke našim znanstvenicama!

Novosti

Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS
Događaji
|
25 travnja, 2024
Predavanje u okviru Festivala znanosti “Plankton: nevidljivi pametnjakovići”
Događaji
|
23 travnja, 2024
Prijave za CommOCEAN2024 konferenciju su otvorene
Događaji
|
19 travnja, 2024
Organizirana radionica na temu cirkularne bioekonomije