Kakve veze imaju gastronomija i znanost? Upravo o tome raspravljalo se 29. listopada 2025. u Amfiteatru Turističko-ugostiteljske škole Split, na panelima održanima u sklopu 4. Mjeseca gastronomije u Splitu.
Događanje je okupilo stručnjake iz područja turizma, gastronomije i znanosti, a fokus je bio na dalmatinskoj gastronomiji, održivom razvoju turizma i očuvanju lokalnog identiteta. Na panelu pod nazivom „Baština koja je othranila generacije – uloga gastronomije u održivom turizmu i očuvanju identiteta“ sudjelovala je i naša znanstvenica dr. sc. Barbara Zorica, uz predstavnike Turističke zajednice grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore i Turističko-ugostiteljske škole Split.
Dr. Barbara Zorica u svom je izlaganju istaknula važnost održivog ribolova kao ključnog elementa u očuvanju morskog i kulturnog identiteta te u razvoju odgovornog turizma koji poštuje prirodne resurse. Posebno je naglasila značaj sektora plavog rasta, koji je predstavljen kroz projekt BLUECONNECT, financiran u okviru programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.
Sudionicima je prikazan i projekt CLIMAREST putem videozapisa koji pokazuje na koje načine postavljanje umjetnih grebena može pridonijeti obnovi populacija hobotnica u Jadranu.
Spoj znanosti, tradicije i turizma još je jednom pokazao da je upravo baština temelj budućnosti održivog razvoja Dalmacije.