Događaji

Dr. sc. Barbara Zorica na panelu o spoju znanosti, gastronomije i održivog razvoja u Splitu

02.11.2025.

Kakve veze imaju gastronomija i znanost? Upravo o tome raspravljalo se 29. listopada 2025. u Amfiteatru Turističko-ugostiteljske škole Split, na panelima održanima u sklopu 4. Mjeseca gastronomije u Splitu.

Događanje je okupilo stručnjake iz područja turizma, gastronomije i znanosti, a fokus je bio na dalmatinskoj gastronomiji, održivom razvoju turizma i očuvanju lokalnog identiteta. Na panelu pod nazivom „Baština koja je othranila generacije – uloga gastronomije u održivom turizmu i očuvanju identiteta“ sudjelovala je i naša znanstvenica dr. sc. Barbara Zorica, uz predstavnike Turističke zajednice grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore i Turističko-ugostiteljske škole Split.

Dr. Barbara Zorica u svom je izlaganju istaknula važnost održivog ribolova kao ključnog elementa u očuvanju morskog i kulturnog identiteta te u razvoju odgovornog turizma koji poštuje prirodne resurse. Posebno je naglasila značaj sektora plavog rasta, koji je predstavljen kroz projekt BLUECONNECT, financiran u okviru programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Sudionicima je prikazan i projekt CLIMAREST putem videozapisa koji pokazuje na koje načine postavljanje umjetnih grebena može pridonijeti obnovi populacija hobotnica u Jadranu.

Spoj znanosti, tradicije i turizma još je jednom pokazao da je upravo baština temelj budućnosti održivog razvoja Dalmacije.

Novosti

Događaji
|
17 studenoga, 2025
Institut za oceanografiju i ribarstvo na Crofishu u Poreču: “Noise Clean-Up” – upoznajmo podvodni svijet zvukova
Događaji
|
07 studenoga, 2025
Naše znanstvenice predstavile istraživanja na prestižnoj svjetskoj konferenciji ICHA2005
Događaji
|
04 studenoga, 2025
Predstavnice Instituta za oceanografiju i ribarstvo na 4. BESTPRAC EARMA skupu u Barceloni
Događaji
|
28 listopada, 2025
Šibenski gimnazijalci učili o zagađenju mora uz dr. sc. Jelenu Mandić