Događaji

AdriaClim – završna konferencija

03.06.2023.

U Ravenni je 9. svibnja 2023.  održana završna konferencija projekta AdriaClim – projekta koji je spojio 19 partnera, među kojima su  znanstveni instituti, sveučilišta, agencije za zaštitu okoliša, jedinice regionalne i lokalne uprave. Cilj konferencije je bio prezentacija rezultata projekta za sve zainteresirane i rasprava o odnosu znanosti, politike i društva danas.

Sudionici konferencije su bili međunarodni eksperti različitih profesionalnih profila – od predstavnika sveučilišta, istraživačkih centara, raznih profesionalaca i tehničara koji rade i djeluju na području klimatskih promjena i adaptacije obalnih pojasa, do političkih aktera, donositelja odluka, novinara i predstavnika nevladinih organizacija. Sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo na konferenciji su prisustvovali dr.sc. Natalija Dunić, dr.sc. Tomislav Džoić, dr.sc. Danijela Bogner, dr.sc. Gordana Beg Paklar, te Anđela Jelinčić.

Kroz tri bitne teme na konferenciji se razvila konstruktivna diskusija među sudionicima. Teme konferencije su bile:

•             međunarodne strategije zaštite obalnog područja

•             uloga znanosti u donošenju odluka – usporedba različitih praksi i stajališta

•             mjere prilagodbe na lokalnoj razini – važnost komunikacije i sudjelovanja svih dionika

Nakon konferencije uslijedio je završni sastanak projekta na kojem su prikazani ostvareni rezultati. Između ostalog, znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo su prezentirali istraživanja koja su proveli na dva pilot područja:

•             Dubrovačko – Neretvansko područje

•             Splitsko – Dalmatinsko područje

Nažalost i u tim područjima se osjeća utjecaj klimatskih promjena, stoga će unatoč završetku projekta AdriaClim Institut nastaviti s praćenjem promjena okolišnih parametara koji su najosjetljiviji na klimatske promjene.

Novosti

Istraživački rad
|
06 lipnja, 2023
Laboratorij za fiziku mora istražuje zaslanjenje rijeke Neretve