Projekt

Započeo interreg projekt UNDERSEA

14.04.2024.

Dana 1. veljače 2024. godine započeo je projekt UNDERSEA, zajednički angažman u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska, s ciljem zaštite ekosustava Jadranskog mora od onečišćenja podvodnom bukom. Krajem ožujka 2024. održan je inicijalni sastanak svih partnera i prva edukacija u sklopu projekta, čime su postavljeni temelji za početak projekta. Projekt, službenog naziva „UNDerwatER Soundscape bEyond Ais“, će kroz 30 mjeseci rada istražiti moguća rješenja za borbu protiv antropogenog onečišćenja podvodnom bukom u Jadranskom moru.

UNDERSEA nadograđuje postignuća projekta SOUNDSCAPE, proširujući trenutni sustav praćenja na nove lokacije, te uvodeći inovativne tehnike monitoringa, čime će se identificirati dodatni izvori onečišćenja bukom. Osam partnera i dva pridružena partnera iz Hrvatske i Italije, uključujući i Institut za oceanografiju i ribarstvo, će zajedničkim snagama razvijati digitalne alate za integrirano upravljanje prekograničnom zaštitom i tako doprinijeti zaštiti i očuvanju jadranske bioraznolikosti. Završetak projekta predviđen je za 31. srpnja 2026. godine.

Novosti

Projekt
|
17 svibnja, 2024
Električni motori za ribolov u Jadranskom moru: početak europskog 3EFISHING projekta
Događaji
|
16 travnja, 2024
Konzorcijski sastanak projekta CLIMAREST
Događaji
|
13 ožujka, 2024
Održana radionica projekta ADRISAAF
Događaji
|
01 ožujka, 2024
Započeli smo dvogodišnji bilateralni projekt suradnje „Promjene u životnom ciklusu morskih školjkaša pod prirodnim i ljudskim promjenama okoliša: perspektiva konzervacijske paleobiologije”