Događaji

Započeli smo dvogodišnji bilateralni projekt suradnje „Promjene u životnom ciklusu morskih školjkaša pod prirodnim i ljudskim promjenama okoliša: perspektiva konzervacijske paleobiologije”

01.03.2024.

Ove godine započeli smo dvogodišnji bilateralni projekt suradnje „Promjene u životnom ciklusu morskih školjkaša pod prirodnim i ljudskim promjenama okoliša: perspektiva konzervacijske paleobiologije“ koji provodimo u suradnji sa Sveučilištem u Beču.

U sklopu navedenog projekta na Institutu su boravili kolege sa Sveučilišta u Beču, voditelj projekta dr. sc. Rafał Nawrot, prof. dr. Martin Zuschin, doktorandica Isabella Leonhard, te njihov suradnik dr. sc. Adam Tomasovych sa Slovačke akademije znanosti. Projektni suradnici su prilikom boravka na našem Institutu održali zanimljiva predavanja s kojima su nas upoznali sa svojim radom na otkrivanju tajni prošlosti sjevernog Jadrana.

Temeljem dugogodišnjeg uspješnog rada u polju sklerokronologije školjkaša, naš Institut će na ovom projektu provodit usporedne analize rasta školjkaša na uzorcima starim nekoliko tisuća godina, kao i na onima koje danas žive. Posebna pažnja će se pridati analizi rasta kunjke (Arca noae) te manje vrste školjkaša Varicorbula gibba, koja se smatra važnim indikatorom promjena u okolišu. Osim toga, istraživat ćemo i tanatocenoze (ljuštene zajednice) priobalnih i dubljih područja Jadrana.

Naši znanstvenici dr. sc. Melita Peharda Uljević, dr. sc. Krešimir Markulin i dr. sc. Hana Uvanović, kroz ovaj projekt, tematski će proširiti djelokrug svojih istraživanja – u ovom slučaju u području paleobiologije i paleooceanografije.

Novosti

Projekt
|
17 svibnja, 2024
Električni motori za ribolov u Jadranskom moru: početak europskog 3EFISHING projekta
Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS
Događaji
|
25 travnja, 2024
Predavanje u okviru Festivala znanosti “Plankton: nevidljivi pametnjakovići”
Događaji
|
23 travnja, 2024
Prijave za CommOCEAN2024 konferenciju su otvorene