Događaji

Spoj znanosti i gastronomije: Invazivna večera u režiji Instituta i Corto Maltese

14.04.2025.

Institut za oceanografiju i ribarstvo zajedno sa stručnjacima iz Italije i Hrvatske sudjeluje na projektu BlueDiversity (eng. Shared BLUE knowledge and skills to sustain BIODIVERSITY in mariculture) koji je započeo 2024. godine i sufinanciran sredstvima programa Interreg Italija Hrvatska 2021.-2027.

Njegov cilj je stvoriti primjenjive modele za prijelaz na održivo plavo gospodarstvo priobalnog područja Jadranskog moram s ciljem očuvanja bioraznolikosti i zaštite ekosustava.

Kao jedna od glavnih prijetnji bioraznolikosti  Jadranskog mora su invazivne vrste, među njima i plavi rak (lat. Callinectes sapidus) koji se pojavljuje na području ekološke mreže Natura 2000 – Delta rijeke Neretve. Smatra se da su glavni  uzrok njegove pojave balastne vode sa brodova. Plavi rak predstavlja prijetnju jer nema svog prirodnog neprijatelja te ugrožava autohtone vrste.

Putem projekta Blue Diversity Institut za oceanografiju različitim aktivnostima nastoji pridonijeti smanjenju brojnosti plavog raka.

U svrhu promocije plavog raka kao gastronomske delicije Institut je u suradnji sa splitskim restoranom Corto Maltese organizirao događaj pod nazivom „Invazivna večera“ gdje je meso plavog raka, ulovljeno na području delte Neretve) spremljeno na različite načine.

Veća konzumacija plavog raka pridonijela bi otvaranju novih tržišta za plavog raka, čime bi se potaknuo i veći ulov ove vrste, samim time može se utjecati i na smanjenje brojnosti ove invazivne vrste i zaštiti bioraznolikosti.

Novosti

Događaji
|
14 travnja, 2025
Gostovanje prof. dr. sc. Meghan Burchell u Hrvatskoj u sklopu projekta BivalveSPEECH
Događaji
|
10 travnja, 2025
Institut posjetili predstavnici okupljenu u sklopu SSF FORUMA
Događaji
|
08 travnja, 2025
Organiziran skup “Non-indigenous species in the Adriatic Sea – past, present and future”
Događaji
|
29 ožujka, 2025
Predavanje u okviru projekta Reconnect Science with the Blue Society 2.0 (Blue-connect 2.0)