PROGRAM:

 HORIZON MSCA Researchers’ Night

NAZIV PROJEKTA:

Reconnect science with the blue society

AKRONIM:

Blue-connect

TRAJANJE PROJEKTA:

01.05. 2022. – 31.10. 2023.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. 

Ovaj projekt nastoji približiti znanost i znanstvenike široj javnosti, povećati vidljivost i osvijestiti važnost znanosti u svakodnevnom životu građana. Projekt ima za cilj promovirati zanimanja istraživača među mladima te općenito izgraditi povjerenje prema znanosti u široj javnosti.

Glavni cilj projekta je popularizacija znanosti dok su ključna aktivnosti projekta fokusirane na organizaciju i  provedbu dviju Europskih noći istraživača (ERN) krajem rujna 2022. i 2023. s temom “Reconnect science with the blue society”.

Noć istraživača će se provesti u 5 najvećih obalnih gradova RH, na javnim prostorima, sva događanja biti će otvorena za javnost kako bi zainteresirani mogli direktno komunicirati s znanstvenicima i istraživačima te sudjelovati u eksperimentima. Posjetitelji će imati priliku upoznati se različitim područjima istraživanja u znanosti, sudjelovati u interaktivnim instalacijama, debatama, kvizovima, natjecanjima čije teme možemo podijeliti u 5 tematskih grupa: zdravlje; klimatske promjene i društvena transformacija; zdravi oceani, mora i kopnene vode; klimatski neutralni gradovi te hrana i zdravlje.

Voditeljica projektnih aktivnosti Instituta za oceanografiju i ribarstvo: dr.sc. Daria Ezgeta Balić

LEADING PARTNER

University of Split

Ruđera Boškovića 31, Split