Istraživački rad

Hrvatsko-Francuska suradnja na analizama ljuštura školjkaša s Antarktika

13.10.2023.

Pored istraživanja Jadranskog mora, znanstvenici Instituta uključeni su u razne međunarodne projekte i ekspedicije, a najatraktivnija područja za znanstvenike su manje istraženi i slabije dostupni dijelovi Zemlje.

U sklopu ekspedicije koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Brestu, na području Adeline obale (Antarktika), prikupljeni su uzorci školjkaša Laternula elliptica, koja je rastom najveći školjkaš na Antartici. Njihove ljušture analizirane su primjenom sklerokronoloških metoda u našim laboratorijima u Splitu.

Suradnjom francuskih i hrvatskih znanstvenika dokazano je da rast školjkaša ovisi o složenim ekološkim čimbenicima, uključujući dinamiku leda na Antartici, a njihove ljušture iznimno su važan izvor informacija za rekonstrukciju prošlih i sadašnjih promjena u antarktičkom okolišu.

Rad je nedavno objavljen u časopisu Marine Environmental Research i dostupan je na: https://authors.elsevier.com/c/1hvNWW5UJNq5R

Novosti

Autori fotografije: Jakica Njire, Jasna Arapov i Natalia Bojanić
Istraživački rad
|
28 studenoga, 2023
Prvi nalaz strane vrste trepetljikaša Rhizodomus tagatzi u Jadranskom moru
Ribolov pelagičnom koćom. Foto: Tea Juretić
Istraživački rad
|
02 listopada, 2023
Dvadeseta ekspedicija ehosondiranja hrvatskog dijela Jadrana MEDIAS
Istraživački rad
|
28 kolovoza, 2023
Novo otkriće: Brbavice žive duže nego što smo mislili
Istraživački rad
|
25 srpnja, 2023
Rezultati ispitivanja stanja morske vode, sedimenata i biote na koncentracije i masene udjele odabranih teških metala na tri postaje u Kaštelanskom zaljevu od sjeverne luke do uvale Bene tijekom lipnja 2023. godine.