Događaji

Druga ihtiološka konferencija zemalja jugoistočne Europe (SEEIC 2022)

16.10.2022.

Od 12 – 15. listopada je u Supetru na otoku Braču u organizaciji Instituta za oceanografiju i ribarstvo uspješno održana Druga ihtiološka konferencija zemalja jugoistočne Europe. Preko 70 sudionika iz 9 zemalja izlagalo je svoja najnovija istraživanja iz područja slatkovodne i morske ihtiologije, a konferencija je poslužila za razmjenu ideja te sklapanje budućih suradnji.

Predsjednica organizacijskog odbora dr. sc. Dubravka Bojanić Varezić pozdravila je prisutne i otvorila konferenciju, a prigodne govore održali su i ravnateljica Instituta dr. sc. Živana Ninčević Gladan, prof. dr. Rifat Škrijelj rektor Univerziteta u Sarajevu, moderatorica dr. sc. Belma Kalamujić Stroil, te dr.sc. Ivana Buj ispred European Ichthyological Society – EIS.

Plenarna predavanja istaknutih znanstvenika uvijek su središnja točka konferencije. Tako smo u Supetru mogli čuti dr. sc. Ivanu Buj s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je govorila o evolucijskim putevima i fenomenima koji su definirali podrijetlo i perspektivu iznimno bogate ihtioraznolikosti unutar dinarskih kraških slivova.

Turski znanstvenik dr. sc. Murat Bilecenoglu, sa Odjela za biologiju Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, slikovito je opisao kako se ubrzavao dolazak novih stranih vrsta riba uz obale Turske i pokazao kakve sve ekološke i socioekonomske učinke to ima na tamošnju zajednicu.

Ljudski utjecaj na prirodu je velik i često vrlo poguban, no što se dogodi kada priroda pogubno utječe na morski svijet? Dr. sc. José Carlos Hernández sa Universidad de La Laguna (ULL) proučavao je posljedice strahovite erupcije vulkana koja se dogodila 2011. i opet prošle godine na Kanarskim otocima. Prezentirao je tijek oporavka podmorskog živog svijeta kao i mogućnost i sposobnost oporavka ihtiopopulacija s naglaskom na ekonomski važne vrste.
Dr. sc. Nir Stern s Tel Aviv University pripremio nam je predavanje o istraživanjima ihtioplanktona, naglašavajući prednost upotrebe metoda temeljenih na analizi DNK, trendovima regrutiranja mlađi i distribuciji odraslih jedinki riba s naglaskom na dinamičke promjene u ribljim zajednicama s obzirom na intenzivne biološke invazije i globalno zatopljenje.

Osim predavanja i druženja, organiziran je i grupni posjet našoj najvećoj tvornici za preradu i konzerviranje ribljim proizvodima Sardina d.o.o. u Postirama.
Sudionici konferencije svojim glasovima odlučili su da je najzanimljivije predavanje održao mladi austrijanac Maximilian Wagner s Biološkog instituta University of Graz, koji nas je upoznao s tajnim životom ribice pjevčić (Tripterygion tripteronotum)

Sljedeća konferencija održat će se u Crnoj Gori 2024. godine.

Novosti

Događaji
|
29 travnja, 2024
Koordinacijski sastanak MEDIAS
Događaji
|
25 travnja, 2024
Predavanje u okviru Festivala znanosti “Plankton: nevidljivi pametnjakovići”
Događaji
|
23 travnja, 2024
Prijave za CommOCEAN2024 konferenciju su otvorene
Događaji
|
19 travnja, 2024
Organizirana radionica na temu cirkularne bioekonomije