Događaji

Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu

09.02.2024.

U Hrvatskome saboru u petak, 9. veljače 2024. godine, svečano su dodijeljene državne nagrade za znanost kojima se nagrađuju najveća dostignuća u znanosti za 2022. godinu.

Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost donio je na 4. sjednici održanoj 13. studenoga 2023. godine Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu na temelju koje je dodijeljeno 26 državnih nagrada za znanost i to: 5 nagrada za životno djelo, 14 godišnjih nagrada za znanost, 2 godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te 5 godišnjih nagrada za znanstvene novake/mlade znanstvenike.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i ministar znanosti i obrazovanja profesor Radovan Fuchs dodijelili su nagrade dobitnicima. Čestitavši nagrađenima za ostvarena postignuća, popularizaciju znanosti i proširivanje znanstvenih spoznaja naglasili su da je njihova predanost znanosti i prepoznatljivost u svijetu ujedno i priznanje hrvatskoj znanosti. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner tom je prigodom istaknuo da su hrvatski znanstvenici cijenjeni diljem svijeta jer stoje rame uz rame s kolegama na najvišim svjetskim znanstvenim i obrazovnim ustanovama.

Ministar znanosti i obrazovanja profesor Radovan Fuchs naglasio je kako su obrazovanje, znanost i inovacije ključni za ekonomski razvoj i globalnu konkurentnost. Ujedno je podsjetio da je prošle godine usvojen novi model financiranja javnih visokih učilišta i znanstvenih instituta, koji ovisi o ostvarenim rezultatima, dok je sklapanjem programskih ugovora i dodatnim ulaganjima iz Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti povećan proračun znanstvenih ustanova u svrhu provođenja utjecajnijih istraživanja.

U društvu nagrađenih bile su i dvije naše znanstvenice, dr.sc. Daria Ezgeta Balić dobitnica je godišnje nagrade za popularizaciju znanosti i dr.sc. Petra Zemunik dobitnica je godišnje nagrade za znanstvenog novaka.

Više o doprinosu naših nagrađenih znanstvenica možete pročitati u našoj prijašnjoj objavi:
https://galijula.izor.hr/dvije-nase-znanstvenice-dobile…/

Novosti

Događaji
|
25 ožujka, 2024
Radionica za ugostitelje o invazivnom plavom raku
Događaji
|
13 ožujka, 2024
Održana radionica projekta ADRISAAF
Događaji
|
01 ožujka, 2024
Započeli smo dvogodišnji bilateralni projekt suradnje „Promjene u životnom ciklusu morskih školjkaša pod prirodnim i ljudskim promjenama okoliša: perspektiva konzervacijske paleobiologije”
Događaji
|
15 veljače, 2024
Znanstvenici Laboratorija za akvakulturu predstavili svoj istraživački rad u okviru konferencije AquaFarm