Događaji

Održano predavanje dr. sc. Meri Bilan o utjecaju koćarenja na dubokomorske koralje

26.09.2024.

Splitska znanstvenica dr. sc. Meri Bilan stigla je iz daleke Kanade na godišnji odmor u Split i sa radošću posjetila naš Institut gdje nam je održala predavanje o svom doktorskom radu. Meri je doktorirala 2023. godine na Sveučilištu u Salentu u Italiji, u suradnji s Institutom za morske znanosti (ICM) u Barceloni. Tema njezine disertacije bila je utjecaj povišene koncentracije sedimenta u morskom stupcu, što je posljedica koćarenja, na dubokomorske koralje u Blanes kanjonu.

Njezina karijera obuhvaća i dodatno usavršavanje u Njemačkoj i Portugalu, a trenutno radi kao postdoktorandica na Dalhousie University u Halifaxu, Kanada, gdje pod mentorstvom prof. Anne Metaxas nastavlja istraživati dubokomorske koralje u zaštićenim područjima.

Osim formalnog dijela predavanja, sudionici su imali priliku čuti o Merinom osobnom i profesionalnom putu kroz opušteni razgovor nakon prezentacije. Naši znanstvenici rado se sjećaju Meri i njezine generacije budući da su im neki od njih bili profesori tijekom njihovih studija u Splitu, dok su ostali surađivali s njom tijekom studentskih dana na raznim aktivnosti namijenjenima promociji znanosti .

Novosti

Događaji
|
23 rujna, 2024
Naše znanstvenice sudjelovale su na EMSA konferenciji
Događaji
|
12 rujna, 2024
Projekt ARGOS ušao je u finale izbora za najbolji Županijski EU projekt
Događaji
|
04 rujna, 2024
Zaposlenici organizacije Eurofish u posjetu Institutu
Događaji
|
22 srpnja, 2024
Konferencija o održivom ribarstvu “Očuvanje tradicionalnih ribarskih zajednica”