Projekt

Projekt BlueDiversity – održivom praksom za očuvanje bioraznolikosti

15.09.2024.

Projekt BlueDiversity (eng. Shared BLUE knowledge and skills to sustain BIODIVERSITY in mariculture) usmjeren je na stvaranje primjenjivih modela prijelaza na održivo plavo gospodarstvo u priobalnom području Jadranskog mora s ciljem očuvanja bioraznolikosti i zaštite ekosustava. Predviđeno trajanje projekta je od ožujka 2024. do rujna 2026. godine.

Projekt je sufinanciran sredstvima Programa INTERREG VI-A Italija-Hrvatska 2021-2027. Proračun projekta iznosi 2.022.051,66 EUR. Voditelj projekta je Odjel za biološke i okolišne znanosti i tehnologije Sveučilišta u Salentu. Partneri na projektu su: Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split, Hrvatska), Javna ustanova MORE I KRŠ (Split, Hrvatska), Eduforma Ltd (Italija), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske (Dubrovnik, Hrvatska), Blue Marine Service Cooperative Company (Italija) i Sveučilište u Padovi (Italija).

Prekogranična suradnja u pilot akcijama usmjerena je na inovativne alate za procjenu biološke raznolikosti i usluga ekosustava, te održive prakse kojima će se smanjiti negativni utjecaj ljudskog djelovanja na morski okoliš. Projektni tim Instituta za oceanografiju i ribarstvo proučit će dostupne informacije o mjerama zaštite, uključujući komercijalni izlov za smanjenje populacije i štetnog utjecaja invazivne vrste plavi rak (Callinectes sapidus) na bioraznolikost u području ekološke mreže Natura 2000 – Delta rijeke Neretve. U svrhu poticanja izlova za prehranu ljudi istražit će se sadržaj onečišćujućih tvari i toksina u tkivu plavog raka te procijeniti zdravstvena ispravnost mesa plavog raka.

Novosti

Događaji
|
12 rujna, 2024
Projekt ARGOS ušao je u finale izbora za najbolji Županijski EU projekt
Istraživački rad
|
18 lipnja, 2024
Uspješno završena TREC ekspedicija na svom hrvatskom dijelu puta
Projekt
|
15 lipnja, 2024
Izgradnja zajedničkog sustava praćenja neautohtonih vrsta kroz projekt ALIENA
Projekt
|
15 lipnja, 2024
FishNoWaste – razvijanje zajedničkih politika i preporuka za upravljanje otpadom u ribarskim lukama