Događaji

The conference “CREATE the future we need”

22.10.2022.

Institut kao projektni partner sudjelovao je u organizaciji konferencije „CREATE the future we need“ koja se održala  na Medilsu 20 – 21. 10. 2022. u hibridnom obliku – “uživo” i online, putem ZOOM platforme. Konferencija je organizirana u suradnji s Centrom za regionalne aktivnosti i programa Prioritetnih Akcija (Split), Splitsko-Dalmatinska županija, Energetski institutu Hrvoje Požar, te svim ostalim partnerima Interreg Italija-Hrvatska projekta CREATE (Climate REsponses for the AdriaTic rEgion).

Klaster projekt CREATE predstavlja suradnju vodećih hrvatskih i talijanskih institucija i organizacija koji djeluju na području klimatskih istraživanja i prilagodbe duž jadranske obale.

Pozdravne govore održali su koordinatorica projekta dr.sc. Margaretha Breil, pročelnica po ovlaštenju službe za razvoj grada Splita Vedrana Franić, zamjenik župana Splitsko Dalmatinske županije Stipe Čogelja i ravnateljica Instituta dr. sc. Živana Ninčević Gladan.

Uvodno predavanje o najnovijim znanstvenim saznanjima o klimatskoj krizi i njezinim posljedicama održala je naša znanstvenica dr. sc. Natalija Dunić.
„Sve klimatske projekcije regionalnih i globalnih klimatskih modela jasno pokazuju porast srednje razine mora u Sredozemlju, pa tako i u Jadranu. Taj porast postat će dominantan faktor koji će dovesti do sve jačih i češćih obalnih poplava, na što mi moramo biti spremni.“ Rekla je dr. sc. Natalija Dunić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Danas je zaista došlo vrijeme da kao društvo reagiramo i učinimo sve što je u našoj moći da koliko-toliko sačuvamo stabilnost okoline na koju smo svi navikli.

U dva dana konferencije hrvatski i talijanski izlagači diskutirali su o planiranju i upravljanju obalnim područjima, prirodnim rješenjima u okviru zelene i plave infrastrukture, mogućnostima financiranja prilagodbe klimatskim promjenama te mjerama prilagodbe koje pridonose smanjenju klimatskih promjena.

News

Događaji
|
February 15, 2024
Scientists of the Laboratory of Aquaculture presented their research work within the AquaFarm conference
Events
|
February 09, 2024
The state awards for science for 2022 have been given.
Događaji
|
January 03, 2024
A unique National Map of marine habitats was launched
Events
|
December 11, 2023
Scientists of the Institute participated in the 20th international conference on harmful algae