Projekt

Projekt CREATE

Piše
Profico
11.09.2022.

Program: INTERREG Italija Hrvatska – Tematski klaster
Naziv projekta: Climate Responses for the AdriaTic rEgion
Akronim: CREATE
Trajanje: 01/06/2022 – 30/06/2023
Ukupna vrijednost projekta: 599.962,5 €

Institut za oceanografiju i ribarstvo sudjeluje u novom projektu “CREATE  –  Climate Responses for the AdriaTic rEgion”. Projekt je započeo 1. lipnja 2022. godine i provodit će se idućih 13 mjeseci. CREATE obuhvaća ukupno 19 postojećih projekata koje je implementiralo više od 100 projektnih partnera te čini zajednicu vodećih institucija i organizacija u području klimatskog djelovanja na obali Jadrana. Neki od projekata uključenih u CREATE su: AdriadaptCHANGE WE CAREJoint_SECAPRESPONSeREADINESS i dr.

Glavni cilj projekta je približiti dosadašnja saznanja i iskustva prikupljena u spomenutim projektima različitim ciljnim skupinama. To će se postići sistematičnim analizama i pregledom dostignuća prethodnih projekata koja uključuju: najnovija saznanja o utjecajima klimatskih promjena na jadranski obalni sustav, uspješne strategije prilagodbe klimatskim promjenama, razne studije, metodološke pristupe, skupove podataka, alate itd. Očekuje se da će navedene aktivnosti rezultirati preporukama za klimatsko djelovanje te uvidima u buduće izazove ekološke tranzicije.

Također, očekuje se da će projekt CREATE unaprijediti sposobnost regionalnih i lokalnih vlasti, razvojnih agencija, nevladinih organizacija i opće javnosti u identificiranju prikladnih mjera za suočavanje s klimatskim promjenama u Jadranu.

Rezultati projekta će se predstaviti javnosti putem digitalnih kampanja na društvenim mrežama i web stranicama projekta i projektnih partnera, webinara, konferencija, publikacija te članaka u novinama i časopisima.

Projektni partneri

Zaklada Euro-Mediterranean Center on Climate Change (CMCC; Italija)

Energetski institut Hrvoje Požar (Hrvatska)

Web stranica projekta

Kontakt osoba

Novosti

General
|
11 rujna, 2022
Put u Liliput – nova knjiga ekološke problematike
Iz medija
|
11 rujna, 2022
Prof. Dulčić – Gostovanje u Dobro Jutro Hrvatska
Događaji
|
11 rujna, 2022
Znanstvenici Instituta dr.sc. Ivana Radonić i dipl. ing. morskog ribarstva Vedran Vuletin sudjelovali su na Međunarodnoj konferenciji AdriBioPro 2022
General
|
11 rujna, 2022
Međunarodna konferencija “Zaštitimo obalu, prilagodimo se klimatskim promjenama!” u sklopu Interreg projekta AdriaClim